Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Siemens: Διαψεύδει πώληση πυρηνικού εξοπλισμού στο Ιράν




H γερμανική εταιρεία Siemens διέψευσε τους ισχυρισμούς Ιρανού βουλευτή, ότι είχε τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς σε εξοπλισμό που πούλησε στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. «Η Siemens δεν έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δεν προμηθεύει τη χώρα με οποιοδήποτε τεχνικό εξοπλισμό για τον τομέα αυτόν», επισήμανε εκπρόσωπος της πολυεθνικής.

Ο Αλαεντίν Μπορουζερντί, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής δήλωσε πως αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας και της υπηρεσίας Πληροφοριών εντόπισαν εκρηκτικά μέσα σε μηχανήματα που προορίζονταν για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.  «Τα μηχανήματα αυτά είχαν σχεδιαστεί να εκραγούν όταν χρησιμοποιηθούν και να καταστρέψουν όλα μας τα συστήματα, αλλά χάρη στις γνώσεις των ειδικών μας η συνωμοσία αυτή αποκαλύφθηκε», είπε ο Μπορουζερντί και πρόσθεσε πως η Siemens είναι υπόλογη για τις πράξεις της.

Ο ΟΗΕ έχει επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν και ο βουλευτής δεν είπε από πού ήρθε ο εξοπλισμός. Η Τεχεράνη έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τις δυτικές χώρες, οι οποίες υποπτεύονται ότι κατασκευάζει πυρηνική βόμβα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει επιπλήξει το Ιράν για την άρνησή του να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το Ιράν σε έξι με επτά μήνες θα έχει το 90% όσων χρειάζεται για να κάνει μια πυρηνική βόμβα και κάλεσε τις ΗΠΑ να θέσουν μία «κόκκινη γραμμή» η οποία θα σημάνει το όριο για στρατιωτική παρέμβαση.
Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και προειδοποίησε ότι εάν του επιτεθούν θα προβεί σε αντίποινα. Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, και προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα, εάν πρόκειται για επίθεση.

http://www.antinews.gr/2012/09/24/180959/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου