(Ανανεωμένο). H κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές αν το PSI+ θα διέπεται από το ελληνικό ή από το βρετανικό δίκαιο. Το αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης με έγγραφό του στην Βουλή, επιβεβαιώνοντας όσα γράφαμε παλαιότερα για παζάρια Παπαδήμου και για το σοβαρό ενδεχόμενο να απεμπολήσει η Ελλάδα ένα βασικό ατού της.
«Το δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα αποτελεί μία από τις προς διαπραγμάτευση και συμφωνία παραμέτρους», αναφέρει ο κ. Σαχινίδης.
Άραγε αυτή η διαπραγμάτευση να έχει σχέση και με το ύψος του κουρέματος, το νέο Μνημόνιο και τα σενάρια περί εκλογών; Διότι η απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων απ’ όποιον κι αν αποφασιστεί θα πρέπει να περάσει από τον ελληνικό λαό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τόσο σοβαρά πράγματα. Ανεχθήκαμε τα Μνημόνια και τις λάθος επιλογές, να μην ανεχθούμε και αυτό.
Κι επιτέλους η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαλύψει στον ελληνικό λαό τι επιτέλους διαπραγματεύεται. Διότι, λένε από το Μαξίμου, ότι πάει καλά η διαπραγμάτευσης για το PSI+. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έδωσαν γη και ύδωρ στην τρόικα;
Η «Wall Street Journal» πάντως άλλα λέει
Στις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2012 αναφέρεται στο μεταξύ σε σημερινό της δημοσίευμα η «Wall Street Journal», εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και στις δανειακές ανάγκες της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα στοχεύει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, ώστε να μειώσει σε πρώτη φάση κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της και με την πάροδο του χρόνου να το περιορίσει στο 120% του ΑΕΠ από άνω του 160% του ΑΕΠ που είναι σήμερα. Ωστόσο, όπως τονίζει, δεν είναι σαφές ότι θα είναι αρκετοί οι επενδυτές που θα υπογράψουν τη συμφωνία, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει την ανταλλαγή ομολόγων και τη διάσωση της Ελλάδας σε «αταξία».
Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά, ο φόβος ότι η συμφωνία δεν επαρκεί παραμένει. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί ανά πάσα στιγμή νακρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει τον δανεισμό», τονίζει η «Wall Street Journal». Επίσης, αναφέρει ότι μπορεί οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι μεγάλοι πιστωτές να συμφώνησαν τον Οκτώβριο ότι οι ομολογιούχοι θα δεχθούν κούρεμα 50% στα ομόλογα που κατέχουν, αλλά η μηχανική της αναδιάρθρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει για μια καλύτερη διαπραγμάτευση. Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να πληρώσει ομόλογα αξίας 14,4 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου