«Δεν θα δεχτούμε ποτέ μια Επιτροπεία στην Ελλάδα» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Κατά του διορισμού ενός “Επιτρόπου” για τον έλεγχο της Ελλάδας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής τάχθηκε σήμερα και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αποδεχθεί με τίποτα, όρους όπως “επιτηρητής”.
Πρέπει “να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο” τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι “λίγο περισσότερο προσεκτική στις δηλώσεις της “. Οι γερμανικές απειλές “κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση… Δεν είναι πολύ λογικό οι Γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα” πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
Κατηγορηματικά απορρίπτει την πρόταση τοποθέτησης επιτρόπου στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο ίδιος τονίζει ότι ο επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής» και προσθέτει ότι «τέτοιαπρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορίακαι πολιτική». «Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας», τονίζει και ζητεί πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ τάσσεται υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
«Επίτροπος Όθων»: Με αυτόν τον τίτλο σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung την προταθείσα από το Βερολίνο τοποθέτηση οικονομικού επιτρόπου της ΕΕ για τον έλεγχο των ελληνικών δημοσιονομικών. «Ο κρατικός επίτροπος για την Αθήνα είναι για τη Γερμανία μόνο ένας περισπασμός από την εσωτερική πολιτική», σημειώνει η εφημερίδα επιχειρώντας έναν παραλληλισμό της ελληνικής κρίσης χρέους με την αντίστοιχη ορισμένων γερμανικών κρατιδίων, όπως για παράδειγμα του Βερολίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου