Κι εκεί που πιστεύαμε ότι η Μέρκελ έχει αρχίσει να κάνει την αυτοκριτική της για την κρίση χρέους, τα όσα συμβαίνουν στο Νταβός και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δείχνουν γιατί διαλύεται η Ευρώπη και κανείς δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
Οι πρώτες ομιλίες και αντιδράσεις από το Φόρουμ δείχνουν μια τρομερή διάσταση απόψεων και ένας πόλεμος χαρακωμάτων. Από τη μια η Γερμανία και οι φίλοι της με το δικό της μπαϊράκι και τη δική της πολιτική που έχει επιβάλλει. Από την άλλη, μια σειρά από αναλυτές, ύπουλοι ή όχι δεν έχει σημασία, που κατακεραυνώνουν τη γερμανική συνταγή και μιλούν ανοικτά για το ενδεχόμενο διάλυσης της ΕΕ.
Μιλώντας στο Νταβός η Μέρκελ εστίασε στα εξής σημεία:
- «Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχουν επιτευχθεί πολύ περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και δομικές αλλαγές με γνώμονα την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία». Κανείς δεν είναι αντίθετος σ’ αυτό όμως με τη σωστή συνταγή, όχι με τη διάλυση της κοινωνίας.
- Η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει μια νομική και συνταγματική ομπρέλα για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. «Στο χέρι μας παραμένει αν θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη. Τολμάμε περισσότερη Ευρώπη; διερωτήθηκε η κ. Μέρκελ, για να απαντήσει στην συνέχεια ότι «ναι, είμαστε έτοιμοι!» Και γιατί κάνει ότι μπορεί για να επιβάλει το γερμανικό μοντέλο κάνοντας την Ευρώπη γερμανικό προτεκτοράτο;
- Η Καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να μεταφέρει μεγαλύτερες εξουσίες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά δεν προτίθεται να παραχωρήσει λευκή επιταγή για την στήριξη των εταίρων της. H Γερμανία έχει δείξει αλληλεγγύη. Έχει δείξει με σοβαρότητα ότι θέλει να βοηθήσει και να συνεισφέρει. Για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει, είναι όμως έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη και να υπερασπιστεί το ευρώ, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Τώρα, πώς αντιλαμβάνεται την αλληλεγγύη η κ. Μέρκελ το έχουμε αντιληφθεί όλοι εδώ στην Ελλάδα.
- «Δεν είναι δυνατόν να βοηθήσουμε όλες τις χώρες, γιατί έτσι θα μείνουμε εκτεθειμένοι και δεν θα καταφέρουμε να αμυνθούμε σε περίπτωση που μας επιτεθούν οι αγορές». Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η «η Ευρώπη αποτελεί μοναδικό μοντέλο» και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι με τις μεταρρυθμίσεις θα αλλάξει σημαντικά: Στόχος μας είναι η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης. Πιστεύω πως μέσα από την κρίση και τις μεταρρυθμίσεις θα αναδυθεί μία νέα ενοποιημένη Ευρώπη.
Η ομιλία της κ. Μέρκελ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αντιπαράθεση στο Νταβός.
Ο Τζορτζ Σόρος προέβλεψε πως η Ευρώπη βαδίζει σε λανθασμένο δρόμο, τόνισε πως το ευρώ «πρέπει να επιβιώσει, γιατί η εναλλακτική, η διάλυση, θα οδηγούσε σε μια κατάρρευση που η Ευρώπη και όλος ο κόσμος δεν μπορούν να αντέξουν», αλλά ξεκαθάρισε πως για να μη συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Λύσεις με επίκεντρο και την Ελλάδα η οποία, κατά τον Σόρος, είναι «πιθανότερο παρά ποτέ να χρεοκοπήσει το 2012». «Ένα από τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής ομάδας που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Υπάρχουν εφημερίδες αλλά και επιχειρήσεις που θέλουν να πληρώνουν φόρους σε τοπικό νόμισμα και όχι σε ευρώ», δήλωσε, επίσης. Σύμφωνα με τον κ. Σόρος χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συνεπάγεται την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ο Νουριέλ Ρουμπινί προέβλεψε πως η μόνη λύση για την Ευρώπη είναι αυτή που μέχρι σήμερα αρνείται λυσσαλέα η Γερμανία: να κοπεί χρήμα και μάλιστα πολύ χρήμα
Ο Πέτερ Βόσερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Dutch/Shell Plc, τόνιζε πως δεν υπάρχει πια χρόνος για το ελληνικό πρόβλημα, πρέπει με κάποιον τρόπο να δοθεί τέλος σε μια κρίση που επιμένει εδώ και μήνες: «Είναι μόλις δυο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ δήλωνε στο CNBC πως «η ευρωζώνη απέχει ακόμα από το να βρει λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει και χρειάζεται πιο βαθιά αναδιάρθρωση» και συμπλήρωνε πως οι λύσεις που προωθούνται δεν είναι βιώσιμες. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις μέχρι τώρα αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: «Απέχουν πολύ από το να βρουν μια λύση στην Ευρώπη. Και δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου