Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το ελληνικό “κούρεμα” στο σημερινό Eurogroup


Την αυστηρή τήρηση της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών (27 Οκτωβρίου) για τη νέα στήριξη της Ελλάδας επιδιώκει ο γαλλογερμανικός άξονας, αρνούμενος περαιτέρω αύξηση της συνεισφοράς του. Οι εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα συζητηθούν στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Στο «τραπέζι» θα βρεθούν επίσης η κοινή πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν Παρίσι και Βερολίνο με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και η αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης του αμυντικού μηχανισμού της ευρωζώνης.
Στην αποψινή συνεδρίαση δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά θα καταδειχθούν οι τάσεις σε κορυφαία θέματα εν όψει της κρίσιμης έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στις 30 Ιανουαρίου, αλλά και της εαρινής τακτικής Συνόδου Κορυφής στις 1 και τις 2 Μαρτίου.
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει διεξοδικά τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αν και ορισμένοι ομόλογοί του, όπως ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γάλλος Φρανσουά Μπαρουέν, γνωρίζουν τα πάντα και μάλιστα έχουν και έντονη παρασκηνιακή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.
Πάντως, εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία και δεν γνωστοποιηθεί ο βαθμός συμμετοχής των ιδιωτών, δεν μπορεί να γίνει καμία προχωρημένη συζήτηση. Το βέβαιο είναι πως Γερμανοί και Γάλλοι δεν επιθυμούν αύξηση της συμμετοχής της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στη νέα στήριξη, η οποία θα υπερβαίνει το ποσό της απόφασης των ηγετών της ευρωζώνης της 27ης Οκτωβρίου. Το είπε άλλωστε και δημόσια την Παρασκευή και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της κρατικής βοήθειας στη νέα στήριξη της Ελλάδας.
Για το λόγο αυτό Γάλλοι, Γερμανοί και ΔΝΤ, που έχουν και τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη στήριξη της Ελλάδας, πιέζουν τους ιδιώτες ομολογιούχους να δεχθούν χαμηλότερο επιτόκιο για τα κρατικά ομόλογα που θα ανανεωθούν.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα παρουσιαστούν από το γαλλογερμανικό άξονα και τα βασικά σημεία της συνεισφοράς του στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια κοινή πρόταση με στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας και την προώθηση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλογερμανική πρόταση αποσκοπεί αφενός στην επιτάχυνση της προώθησης της εναρμόνισης των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των επιχειρήσεων, στην εισαγωγή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και αφετέρου στην ανάληψη κοινοτικής και εθνικής δράσης για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας στην Ευρώπη.
Αναφορικά με την πραγματική οικονομία, η πρόταση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση, όπου προβλέπει ότι πρέπει να προταθεί σε όλους τους Ευρωπαίους ανέργους μια συγκεκριμένη προσφορά μέσω των εθνικών οργανισμών απασχόλησης, είτε για εργασία είτε για μαθητεία και κατάρτιση. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινητοποιηθούν και οι κοινοτικοί πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Προβλέπονται επίσης η λήψη νέων μέτρων υπέρ των ΜΜΕ, η οργανωμένη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και η ενθάρρυνση της διασυνοριακής κινητικότητας ατόμων που αναζητούν εργασία στο εσωτερικό της κοινότητας.
Για τις «μνημονιακές» χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), η γαλλογερμανική πρόταση προτείνει να συζητηθεί το ενδεχόμενο της σύστασης ενός ταμείου ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι τρεις χώρες.
Η γαλλογερμανική πρόταση μαζί με άλλες ιδέες που θα καταθέσουν οι πρόεδροι Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 30ής Ιανουαρίου, ενώ στόχος είναι να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (1-2 Μαρτίου).
 Πιέσεις στο Βερολίνο για αύξηση πόρων του Ταμείου
Απόψε θα συζητηθεί επίσης και το φλέγον θέμα της ενίσχυσης του αμυντικού μηχανισμού της ευρωζώνης, όπου εντείνονται οι πιέσεις στο Βερολίνο να δεχθεί μια περαιτέρω αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Ιούλιο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ζητάει το διπλασιασμό των πόρων του Ταμείου (από 500 δισ. ευρώ στο 1 τρισ. ευρώ), ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στη δυνατότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση. Μάλιστα, εκτιμά ότι εάν δεν αυξηθούν οι πόροι του ΕΜΣ δεν πρόκειται να υποχωρήσουν τα ιταλικά επιτόκια, όσα μέτρα κι αν πάρει η κυβέρνησή του.
Ο κ. Μόντι έχει κοινοποιήσει τη θέση του και στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μετά τη μαζική υποβάθμιση χωρών της ευρωζώνης από τον αμερικανικό οίκο S&P φαίνεται ότι δεν είναι πλέον τόσο αρνητική.
Αύξηση των πόρων του Ταμείου ζητούν επίσης οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Η τελική απόφαση για το εάν θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι του ΕΜΣ θα ληφθεί στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που είχε ληφθεί στην προηγούμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Το Eurogroup θα εξετάσει επίσης και την πορεία των εργασιών για την προετοιμασία των νομικών κειμένων της σχεδιαζόμενης δημοσιονομικής συνθήκης, που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Του Νίκου Μπέλλου, από τις Βρυξέλλες για τον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου