Ότι η υπόθεση του PSI είναι στον αέρα το γράφαμε από χθες όπως επίσης και ότι υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουν να ανταλλάξουν τα ομόλογα πριν από την 20 Μαρτίου οπότε και λήγουν ομόλογα αξίας 14,4 δισ. ευρώ.
Το πάγωμα των συνομιλιών με τον Τσαρλς Νταλλάρα δεν προοιωνίζεται καλές εξελίξεις, όσο κι αν όλοι θέλουν να εμφανίζονται αισιόδοξοι. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Νταλλάρα τόνισε ότι η πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο PSI, που παρέδωσε τις προηγούμενες μέρες στην ελληνική κυβέρνηση θα μετατραπεί σε συμφωνία. «Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ», είπε ο κ. Νταλλάρα,ενώ επέμεινε ότι η πρόταση που υπέβαλε ό ίδιος στην Αθήνα, για λογαριασμό των ιδιωτών πιστωτών, “ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε”, ενώ έκανε λόγο για “σταυροδρόμι”, που, όπως είπε, είναι “ή εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία”.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ της πρότασης του IIF και των αιτημάτων της Γερμανίας και του ΔΝΤ για μικρότερο επιτόκιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Νταλλάρα έκανε λόγο για μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,9%-4% ενώ η Μέρκελ απαιτούσε μεσοσταθμικό επιτόκιο ακόμη και κάτω από 3,5% οπότε το επιτόκιο θα ξεκινούσε ακόμη και κάτω από το 3%.
Ο λόγος που η Γερμανία και το ΔΝΤ απαιτούν μικρότερο επιτόκιο είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη η συμμετοχή στο PSI. Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των εθελοντών στο κούρεμα τόσο μικρότερο πρέπει να είναι και το επιτόκιο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για κούρεμα πάνω από 100 δισ. ευρώ.
Γι’ αυτό λοιπόν όλα έχουν κολλήσει και κανείς δε γνωρίζει μέχρι πότε θα παραμένουν παγωμένες οι διαπραγματεύσεις. Όμως, οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δεν μπορούν να περιμένουν καθώς λήγουν τα ομόλογα που πρέπει να πληρωθούν ή να πάμε σε πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο Dow Jones Newswires και η εφημερίδα Wall Street Journal οι ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται να χορηγήσουν στην Ελλάδα ένα δάνειο – γέφυρα, ένα «bridge loan», ως ύστατη λύση για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία μέχρι να αποφασιστεί ποιο θα είναι το κούρεμα (ΣΣ, το έγραψε κι αυτό ο … Κακοφωνίξ)
Παράλληλα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για αλλαγή της στάσης των ευρωπαϊκών κρατών τα οποία θα ζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της 29ης ή 30ης Ιανουαρίου μια έκθεση προόδου για το ελληνικό χρέος. Θα ζητήσουν δηλαδή δεσμεύσεις από την Ελλάδα για το πως θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και ποιος θα έπρεπε να είναι το ύψος του κουρέματος ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία.
Το πρακτορείο αναφέρει ότι η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» προέβλεπε πως η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε ύφεση 5% το 2011 και 2,8% το 2012, ενώ πλέον η ύφεση είναι μεγαλύτερη. «Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη και πιθανότητα θα συνεχιστεί και του χρόνου. Συνεπώς, υπάρχουν αιτήματα από μερικές πιστώτριες χώρες για νέα έκθεση βιωσιμότητας πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ώστε να γνωρίζουμε που στεκόμαστε» δηλώνουν χαρακτηριστικά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο.
Ένα άλλο κακό νέο για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες, γνωστές και ως BRICS όπως η Βραζιλία και η Ρωσία έχουν αρχίσει να αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και να ζητούν να μη δοθεί άλλο δάνειο στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου