Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Πολιτικά παιχνίδια Βενιζέλου με τις υπογραφές και τους εκβιασμούς


Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι τα νέα μέτρα είναι προσυμφωνημένα από την κυβέρνηση Παπανδρέου



Σε ευθεία παραδοχή ότι τα επώδυνα μέτρα που θα επιβληθούν στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου προβλέπουν μεταξύ των άλλων περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, έχουν δε «κλειδώσει» ήδη από τις 31 Οκτωβρίου, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε την 5η αναθεώρηση του πρώτου Μνημονίου με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Όπως γράφει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος”, κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι το πακέτο μέτρων που θα συνοδεύει το νέο Μνημόνιο είναι ήδη προσυμφωνημένο με την Τρόικα και φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Παπανδρέου: «Θέματα ανοίγματος επαγγελμάτων ή θέματα μείωσης της κοινωνικής δαπάνης που δεν είναι καλά στοχευμένη ή μείωσης του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης είναι πάντα πάνω στο τραπέζι… Δεν μιλάμε για τίποτα περισσότερο στην πραγματικότητα από αυτά που περιλαμβάνονται στην 5η αναθεώρηση του παλαιού προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι στην «5η αναθεώρηση του παλαιού προγράμματος», που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Τρόικας στις 31-10-2011 περιλαμβάνονται κι άλλα μέτρα, όπως νέες μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, περικοπές στα επιδόματα των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των δικαστικών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών, μειώσεις σε παροχές υγειονομικής περίθαλψης και καταργήσεις μεγάλου αριθμού φορολογικών απαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων.

Όπως επισημάναμε και χθες, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να εμφανίσει και πάλι ως δεδομένο ότι οι δανειστές μας απαιτούν έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της σύναψης της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Στο Ecofin μόνο η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ δήλωσε ότι η ευρωζώνη απαιτεί από τα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν εγγράφως για την υλοποίηση όλων των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Αντιθέτως, ο Όλι Ρεν, ερωτηθείς κατά πόσο έχουν βάση οι δηλώσεις Φέκτερ και Βενιζέλου, απέφυγε να αναφέρει εάν οι δεσμεύσεις θα πρέπει να είναι γραπτές: «Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αναμένεται να δεσμευτούν αναφορικά με το δεύτερο πρόγραμμα. Οι συνομιλίες μόλις άρχισαν την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να διαρκέσουν μία ή δύο εβδομάδες ακόμη. Είναι καλύτερο να αφήσουμε κάποιο χώρο για διαπραγματεύσεις. Είναι σαφές και προφανές ότι χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής υποστήριξη για το νέο πρόγραμμα. Αυτή είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος», είπε.

Ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε προσεκτικός και περιορίστηκε στην επισήμανση ότι «χρειάζεται συναίνεση» για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Είναι προφανές λοιπόν ότι ο κ.Βενιζέλος επαναλαμβάνει το παιχνίδι που παίχτηκε παραμονές σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου. Θυμάστε που γράφαμε για το “μακρύ χοντρό δάκτυλο” που έβαζε λόγια στις Βρυξέλλες;

Ο στόχος του είναι προφανής. Στερεί την πατρίδα του από το όπλο των διαπραγματεύσεων (τις οποίες όπως έχουμε επισημάνει αρχίζει και τις δέχεται ακόμα και η Τρόικα) για να δεσμεύσει την κυβέρνηση Σαμαρά με μέτρα που αποφάσισε…ο ίδιος. Για να αρχίσει η υπονόμευση της από τώρα και να λέει μετά, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όπως θέλει να ελπίζει, ότι “όλοι ίδιοι είναι”.

http://www.antinews.gr/2012/01/25/144344/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου