Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η σπέκουλα των Hedge Funds με το PSI


Την ώρα που οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία με την Ελλάδα για το psi, αμερικανικά και αγγλικά Hedge Funds προσπαθούν να επωφεληθούν μέσω των συναλλαγών ελληνικών ομολόγων.
Oρισμένα Ηedge Funds αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα στο 20%-24% της ονομαστικής αξίας, λαμβάνοντας μηδαμινό ρίσκο. Κι αυτό γιατί, ακόμη κι αν η Ελλάδα προχωρούσε σε υποχρεωτικό κούρεμα, δύσκολα το ύψος του θα ξεπερνούσε το 80% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν long θέση σε ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
Σημειώνεται, ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τους επενδυτές να αποδεχθούν μια ανταλλαγή ομολόγων (swap) που θα τους  προκαλέσει απώλειες άνω του 50%.  Για να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των CDS, κάτι που θα επιφέρει απώλειες στις περισσότερες τράπεζες της Ελλάδας, η συμφωνία θα πρέπει να είναι εθελοντική.  Ωστόσο τα  Hedge Funds  μπορεί να μην δεχθούν την συμφωνία.
Αν επομένως δεν συμμετάσχουν στο PSI και η Ελλάδα υποχρεωθεί να εισαγάγει και να ενεργοποιήσει τα Collective Action Clauses, και ειδικότερα ρήτρα που θα επιβάλει υποχρεωτική συμμετοχή της μειοψηφίας των ομολογιούχων, τότε θα βγάλουν διπλά κέρδη τόσο από τις θέσεις τους σε ομόλογα όσο κι από την ενεργοποίηση των CDS, που θα σημάνει ίσως η χρήση των Collective Action Clauses.
Η Saba Capital Management LP,  η York Capital Management LP και η CapeView Capital LLP, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο, είναι τρία  εκ των σημαντικότερων  Hege Funds  που έχουν στα χέρια τους ελληνικά  ομόλογα, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση των συναλλαγών  ελληνικών ομολόγων που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.
Ερωτηθέντες  για το αν ισχύουν οι εν λόγω πληροφορίες, εκπρόσωποι και των τριών εταιρειών αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια.
Διευθύνοντες σύμβουλοι ορισμένων Hedge Funds δηλώνουν ότι έχουν μικρά κίνητρα να δεχθούν την ανταλλαγή ομολόγων και επιδιώκουν την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων που διαθέτουν.
Εάν η Ελλάδα αρνηθεί να πληρώσει στα  Hedge Funds  αυτά που τους χρωστάει, τότε ενδέχεται να επιδιώξουν την ενεργοποίηση των CDS.
Όπως σημειώνει η UBS, η Ελληνική Βουλή θα μπορούσε να ψηφίσει νόμο ο οποίος θα εισήγαγε  τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) αναδρομικά στα ελληνικά ομόλογα.
Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιβάλει τις προτάσεις της σε όλους τους κατόχους ομολόγων, εφόσον υπάρχει συμφωνία ενός ορισμένου ποσοστού των ομολογιούχων (ενδεχομένως και με απλή πλειονότητα του 50%).
Ωστόσο, η UBS υποστηρίζει ότι η εισαγωγή των ρητρών συλλογικής δράσης με αυτόν τον τρόπο δεν είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός και ενεργοποίηση των CDS, αφού θεωρητικά οι ταμειακές ροές των ομολόγων δεν επηρεάζονται.
Πηγές: Bloomberg, euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου