Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ανεξέλεγκτο το παραεμπόριο


Ανενόχλητα εξακολουθούν να κινούνται τα κυκλώματα του παρεμπορίου οι δραστηριότητες των οποίων «φουντώνουν» μέσα στη δίνη της κρίσης που έχει βυθιστεί η χώρα μετά την υπογραφή του Μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους άλλους δανειστές. Παρά τα ασύλληπτα μεγέθη φορολογητέας ύλης που χάνεται, θέσεων εργασίας που μειώνονται, εισφορών που δεν αποδίδονται κ.λπ., η κυβέρνηση στέκεται αδύναμη μπροστά στα κυκλώματα τα οποία προπηλακίζουν τους ελεγκτές όταν αυτοί τολμούν και βγαίνουν στο δρόμο για να εντοπίσουν παραβάτες.
Εκτός ελέγχου
Εκτιμήσεις στελεχών ελεγκτικών υπηρεσιών δείχνουν ότι οι δήμοι όλης της χώρας, που είναι αρμόδιοι για την αδειοδότηση των επαγγελματιών που έχουν δικαίωμα να πωλούν προϊόντα σε υπαίθριες αγορές, έχουν… χάσει τον έλεγχο των αδειών που έχουν μοιράσει: το ελληνικό κράτος δεν γνωρίζει πόσες τέτοιες άδειες έχουν χορηγηθεί, αν και υπολογίζεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τις 10 χιλιάδες, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι 3 χιλιάδες άδειες επαγγελματιών λαϊκών αγορών και οι 10 χιλιάδες αγρότες που έχουν άδεια παραγωγού πωλητή σε λαϊκή αγορά.
Η διαδικασία της χορήγησης των αδειών, όπως παρατηρούσαν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι προβληματική, ενώ το πρόβλημα της αδιαφάνειας είναι ακόμη μεγαλύτερο σε περιπτώσεις διανομής θέσεων σε κατόχους αδειών για την εξασφάλιση της παρουσίας τους σε «παζάρια»: υποτίθεται ότι διενεργείται… κλήρωση για τις θέσεις αυτές, στην πραγματικότητα, όμως, κινείται μαύρο χρήμα με «ταρίφες» προς κάποια σωματεία τα οποία εμπλέκονται στη διαδικασία της διανομής των σχετικών δελτίων. Μάλιστα, υπάρχουν υπόνοιες ότι πέραν των στενών ορίων του «παζαριού» ή της εμποροπανήγυρης, δραστηριοποιούνται οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι εξασφαλίζουν με αδιεκρίνιστο τρόπο την ανοχή των νομίμων κατόχων αδειών.
Αδιαφορία
Ετσι, στην πραγματικότητα, από τη μία πλευρά οι περισσότεροι δήμοι εάν δεν ενθαρρύνουν με τις πρακτικές τους το παρεμπόριο, αδιαφορούν για τον έλεγχό του, ενώ οι κεντρικές κρατικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου επιχειρούν με τους λιγοστούς ελέγχους να πετύχουν το ακατόρθωτο, να αντιμετωπίσουν πανίσχυρα συμφέροντα που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με έναν τζίρο 20 δισ. ευρώ: αυτός είναι ο συνολικός τζίρος παρεμπορίου, ποσό από το οποίο τα 9 δισ. ευρώ είναι μόνο ο τζίρος των απομιμήσεων, ενώ γύρω στα 5 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο ετησίως (δηλαδή όσο… δύο πακέτα νέων μέτρων).
Κομβικής σημασίας, πάντως, θεωρεί ο κ. Γιώργος Στεργίου, ειδικός γραμματέας εποπτείας της αγοράς, την επικρατούσα στην κοινωνία αντίληψη για τις παρεμπορικές δραστηριότητες, διαπιστώνοντας ότι πάρα πολλοί πολίτες αντιδρούν στον έλεγχο του φαινομένου, παίρνοντας αρκετές φορές το μέρος του παραβάτη ή και βάλλοντας εναντίον των ελεγκτών.
Τι βρίσκουν οι ελεγκτές
Οι έλεγχοι στις λαϊκές αγορές εντοπίζουν ασυμβατότητα στην προέλευση των προϊόντων (π.χ. πατάτες από τις Θήβες, όχι όμως της Βοιωτίας, αλλά της… αρχαίας Αιγύπτου, έλεγαν χαρακτηριστικά ανώτεροι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης), παγίδες στις πινακίδες με τις τιμές (π.χ. ευανάγνωστη αναγραφή χαμηλής τιμής 5,99 ευρώ που αντιστοιχεί όμως… στη συκωταριά και όχι στο αρνί όπως εκ πρώτης όψεως βλέπει ο καταναλωτής) κ.λπ.
Στα σούπερ-μάρκετ οι έλεγχοι εντοπίζουν αναγραφή άλλης τιμής στο ράφι και άλλης… στο ταμείο, αλλά και μη εμφάνιση της τιμής ανά μονάδα μέτρησης (π.χ. ανά κιλό, εάν πρόκειται περί βάρους, ανά λίτρο, εάν πρόκειται περί όγκου κ.λπ.) που διευκολύνει τον καταναλωτή στον υπολογισμό του φθηνότερου προϊόντος. Παρατηρείται ακόμη ότι κάποιες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ έχουν υψηλή παραβατικότητα, όμως για άγνωστο λόγο δεν κατονομάσθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα ποιες είναι οι αλυσίδες αυτές.
Σε ό,τι αφορά τις προσφορές (που ήδη ξεκίνησαν εν όψει εκπτώσεων οι οποίες αρχίζουν τυπικά τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου), συζητείται με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου η ηλεκτρονική καταγραφή των προσφορών των καταστημάτων σε μια «διαδικτυακή πύλη προσφορών» που ίσως δημιουργηθεί. Στην πύλη αυτή οι έμποροι θα δηλώνουν τις προσφορές τους και οι καταναλωτές θα τις πληροφορούνται.
Ποιοι πληρώνουν το παρεμπόριο
Είναι κοινωνικά άδικο, αλλά και εγκληματικό, στην Ελλάδα του Μνημονίου το επίσημο κράτος αντί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, από την οποία έχει απώλεια πολλών δισ. ευρώ, να επιλέγει να κυνηγά ανελέητα τους συνεπείς φορολογουμένους προκειμένου να εισπράξει από αυτούς πολύ λιγότερα. Και είναι απαράδεκτο, αντί να ελέγξει το παρεμπόριο που ανθεί, να επιτρέπει στα κυκλώματα να δρουν ανενόχλητα και να εγκαταλείπει στο έλεος της ύφεσης χιλιάδες καταστήματα που πληρώνουν φόρους και εισφορές και προσφέρουν θέσεις εργασίας, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν ούτε τον αθέμιτο ανταγωνισμό ούτε τις συνέπειες της ακραίας λιτότητας και αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στέλνοντας στον «Καιάδα» της ανεργίας χιλιάδες εργαζομένους
(Από τον “Ελεύθερο Τύπο“)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου