Ασύμφορο για περισσότερους από τους μισούς ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων είναι το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους κατά 50%, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» (WSJ), η οποία μάλιστα εκτιμά ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η επιτυχής έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής κρατικών τίτλων (PSI) είναι αμφίβολη. Ωστόσο, όπως διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, το PSI αποτελεί προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας μας. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πρόθεση ή σχέδια εξόδου κράτους-μέλους από την ευρωζώνη το 2012 ή αργότερα».
Αργά χθες το βράδυ το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι «οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για το εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων έχουν εμφανίσει πρόοδο τις τελευταίες ημέρες». Επιπλέον, υπογραμμίζει πως «είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες στη βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου».
Στην πρώτη φετινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο κ. Μπαγί δήλωσε ότι προέχει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία της Τρόικας με τις ελληνικές αρχές για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η «WSJ» επισήμανε στο ρεπορτάζ της ότι υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες κατόχων ελληνικών ομολόγων για τους οποίους το πρόγραμμα PSI είναι ασύμφορο:
- Κάτοχοι ομολόγων που λήγουν εντός του τρέχοντος έτους. Εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν περί τα 36 δισ. ευρώ χρέους και δεν έχουν κίνητρο να υποστούν «haircut», καθώς αντί να πληρωθούν τα ομόλογα στη λήξη τους στην περίπτωση αυτή θα λάμβαναν ομόλογα που θα λήγουν σε 20 έως 30 χρόνια.
- Κάτοχοι ομολόγων που έχουν παράλληλα αγοράσει ασφάλιστρα έναντι κινδύνου ελληνικής χρεοκοπίας (CDSs).
- Hedge funds, κρατικά επενδυτικά οχήματα (SWFs) και άλλα funds που κατέχουν συνολικά περίπου 80 δισ. ευρώ και δεν έχουν τους ίδιους ισχυρούς λόγους συμμετοχής με τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.
Το μείζον ζήτημα είναι ότι, όπως υπολογίζεται, οι παραπάνω «παίκτες» διαθέτουν κρατικούς τίτλους συνολικής αξίας περίπου 116 δισ. ευρώ, την ώρα που το σύνολο του προς «κούρεμα» χρέους ανέρχεται στα 206 δισ. ευρώ.
Τους φόβους για το PSI φαίνεται να συμμερίζονται και οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου χθες ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,20% στις 665,63 μονάδες με τον τραπεζικό κλάδο να κατρακυλά στο -7,9%.
Μάριος Ροζάκος στον Ελεύθερο Τύπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου