Οι «πυρηνικές κεφαλές» ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου άρχισαν να ξεμυτίζουν από τα σιλό τους τη νύχτα-θρίλερ της Παρασκευής προς Σάββατο, με την απόφαση του αμερικανικού οίκου Standard & Poors να υποβαθμίσει τη δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, Γαλλία, μαζί και άλλων χωρών, «πυροβολώντας» ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF και την ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία.
Εκτός από το ευρώ, που έπεσε ως τα 1,265 δολάρια, σε μια από τις χαμηλότερες ισοτιμίες των τελευταίων χρόνων, τα σκάγια πήραν και τον Νικολά Σαρκοζί. Είχε εκμυστηρευτεί τον Οκτώβριο «είμαι νεκρός αν η Γαλλία χάσει το ΑΑΑ», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα πάει σαν πρόβατο επί σφαγή στις εκλογές του Απριλίου. Γι’ αυτό, αμέσως μόλις «ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί κύκλοι» άρχισαν να διαρρέουν ότι επίκειται η υποβάθμιση της Γαλλίας και άλλων 8 χωρών της ευρωζώνης από την S&P (Αυστρία, Iσπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία), κάτι που συνέβη την… άγρια προχθεσινή νύχτα, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε απανωτές συσκέψεις με το οικονομικό του επιτελείο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ταυτόχρονα, δεχόταν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά ως την Ακρα Δεξιά, για την υποβάθμιση της χώρας από την ανώτατη πιστοληπτική κατηγορία ΑΑΑ στην αμέσως χαμηλότερη ΑΑ+. Από τις υπόλοιπες χώρες μόνο η Αυστρία διατηρούσε το «τριπλό Α», αλλά υποβαθμίστηκε λόγω των εκτεθειμένων τραπεζών της. Οι «μεγάλοι ασθενείς» του ευρωπαϊκού Νότου βρέθηκαν δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα, βλέποντας τα επιτόκια δανεισμού τους και τα περίφημα σπρεντ να παίρνουν πάλι την ανιούσα, ενώ κατά μία μονάδα υποβαθμίστηκαν επίσης Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία. Στη σχετική ανακοίνωση ο οίκος αιτιολογεί την ενέργειά του σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπιστούν οι συστημικές εντάσεις στην ευρωζώνη.
«Η S&P πρέπει να πάψει να παίζει πολιτικά παιχνίδια. Γιατί μαζί με τη Γαλλία δεν υποβαθμίζει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που είναι πνιγμένες στο χρέος;», δήλωσε έξω φρενών ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Μίκαελ Φουξ. Το ίδιο στέλεχος της Μέρκελ (που ζήτησε να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει επειδή «όσα λεφτά κι αν της δοθούν, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της») χαρακτήρισε «εκτός πλαισίου» την κίνηση της S&P. Συνέπεσε έτσι άθελά του με τον υποψήφιο πρόεδρο του γαλλικού Μετώπου της Αριστεράς, Λικ Μελανσόν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της S&P στο Παρίσι και κατήγγειλε τον αμερικανικό οίκο για «κήρυξη οικονομικού πολέμου κατά της Γαλλίας».
Στην «κίτρινη κάρτα» του Δεκεμβρίου, η S&P είχε διαπιστώσει ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι επικίνδυνα εκτεθειμένες στο χρέος των χωρών του Νότου και της Ουγγαρίας, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών (έλλειμμα, χρέος) εν όψει ενός «υφεσιακού» 2012.
Το σίγουρο είναι πως το χτύπημα της S&P ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο από τότε που έθεσε σε «αρνητική επιτήρηση» ολόκληρη την ευρωζώνη, ακόμη και τη Γερμανία, τον Δεκέμβριο. Η θύελλα όμως που ξεσήκωσε δυσκολεύει την εξεύρεση λύσης στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, εκτός κι αν η κορύφωση του δράματος οδηγήσει σε μια γενικευμένη «επανεκκίνηση», φυσικά με επώδυνα τεκτονικό τρόπο.
Η προχθεσινή ομοβροντία της S&P συνιστούσε και πράξη πολέμου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αρνείται να εμπλακεί ενεργότερα στην κρίση χρέους των κρατών κι επιμένει να στηρίζει μόνο τις τράπεζες. Ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, μόλις μια μέρα νωρίτερα είδε «σημάδια σταθεροποίησης», χάρις στο φτηνό δανειακό πακέτο μισού τρισ. ευρώ, που χορήγησε στις τράπεζες τον Δεκέμβριο.
Μολονότι ο υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, δήλωσε πως η υποβάθμιση της Γαλλίας «είναι μεν κακό νέο, αλλά όχι καταστροφή», οι επιπτώσεις αναμένονται δυσβάστακτες. Πέρα από την απομείωση του πολιτικού της ρόλου -αφού μόνο η Γερμανία και οι άμεσοι δορυφόροι της, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, παραμένουν προς το παρόν στο απυρόβλητο-, αναμένεται να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της Γαλλίας και να δυσκολέψει η συνεισφορά της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Εκτός από την άνοδο των γαλλικών ασφαλίστρων χρεοκοπίας (CDS), όπως εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg, υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης και του ίδιου του EFSF από το ΑΑΑ.
Εξάλλου η επιβάρυνση των οργανισμών έκδοσης γαλλικών ομολόγων θα έχει επιπτώσεις στις ΔΕΚΟ και σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, που θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις του και θα πιεστεί να μετακυλίσει το κόστος στους πολίτες, κόβοντας περαιτέρω κοινωνικές παροχές, μισθούς και συντάξεις. Κάποιες ψυχραιμότερες φωνές, όπως του Νικολά Βερόν, του γαλλογερμανικού think tank «Bruegel», υπενθύμισαν πως η αντίστοιχη υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P τον Αύγουστο δεν είχε επιπτώσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις τους.
Στη Γαλλία, ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν ριζοσπαστικές και αντισυστημικές λύσεις. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, πλήρης αισιοδοξίας για τις εκλογές του Απριλίου (ρεπορτάζ στη σελ. 41) χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «πρώτο στάδιο της κατάρρευσης του ευρώ».
Οι Σοσιαλιστές μίλησαν για «κυρώσεις κατά της πολιτικής Σαρκοζί», ενώ ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς, Λικ Μελανσόν, και η οικολόγος, Εύα Ζολί, τόνισαν ότι «η υποταγή (!) της Ελλάδας μάς έδειξε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε απέναντι στην επιθετικότητα των οικονομικών κέντρων». Η Ζολί επισήμανε πως η ελληνική περίπτωση απέδειξε τα αδιέξοδα των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες δεν πρέπει να επαναληφθούν στη Γαλλία. Ο Μελανσόν, από την πλευρά του, κάλεσε την Τράπεζα της Γαλλίας να απεξαρτηθεί αμέσως από την ΕΚΤ, δανείζοντας φτηνά στο λαό, και την κυβέρνηση να αναστείλει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Γιάννης Παπαδάτος στον “Τύπο της Κυριακής”
http://www.antinews.gr/2012/01/14/143037/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου