Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ο Γιούνγκερ προειδοποιεί την Ελλάδα να ελέγξει το έλλειμμα


Εντείνονται οι φόβοι καθώς το χάσμα των δαπανών προβλέπεται να διευρυνθεί.
Το Eurogroup προειδοποιεί την Αθήνα ότι είναι  σημαντικό να επιμείνει στους στόχους.
Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής  του Eurogroup, προειδοποίησε χθες την Ελλάδα για την σημασία ελέγχου των δαπανών, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι το  έλλειμμα της χώρας για το 2010 υπερέβη τις προβλέψεις.
Οι παρατηρήσεις του Γιούνκερ, που έγιναν μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, υποδηλώνουν την αυξανόμενη ανησυχία των χωρών της ΕΕ, ότι η Ελλάδα ενδέχεται να είναι ανίκανη να σταματήσει την διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των δαπανών και των εσόδων.
Οι ανησυχίες για το ελληνικό χρέος έχουν τροφοδοτήσει καινούργιες φημολογίες ότι μια διστακτική Αθήνα θα αναγκαστεί στο τέλος να προκαλέσει απώλειες στους κατόχους ομολόγων. (δηλαδή “κούρεμα” – worries about Greek debt have fuelled renewed speculation that a reluctant Athens may ultimately be forced to hand losses to bondholders)
«Υπενθυμίσαμε στις ελληνικές αρχές ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν στους στόχους  για το δημόσιο έλλειμμα των επόμενων ετών», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το  ελληνικό πακέτο βοήθειας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πηγή προσκείμενη στους διεθνείς δανειστές της Ελλάδος, είπε στο Reuters, ότι το έλλειμμα της χώρας για το 2010 ήταν μεγαλύτερο του εκτιμώμενου- πάνω από  το 10% του ΑΕΠ, προαναγγέλλοντας ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος θα επιφέρει περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση σε μία κυβέρνηση που προσπαθεί  να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους καθώς δεν κατάφερε να πετύχει ορισμένους στόχους που ετέθησαν από τον μηχανισμό διάσωσης (EE-ΔΝΤ).
Η εξέλιξη αυτή, καθώς και η προσφυγή της Πορτογαλίας στην ΕΕ για βοήθεια, αυξάνει τον προβληματισμό των επενδυτών για την κρίση στη ευρωζώνη.
Η τελευταία εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για το έλλειμμα του 2010 ήταν στο 9.4%, ενώ η Τρόικα το υπολόγιζε στο 9.6%. Ο αρχικός στόχος ήταν στο 8%.
«Το έλλειμμα δεν θα είναι πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο», σύμφωνα με ευρωπαϊκή  πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες ανησυχούν για την ικανότητα της Αθήνας να ενισχύσει την είσπραξη των φόρων και να ελέγξει τα οικονομικά της.
« Αυτό σημαίνει, ότι  η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο λάθους» τόνισε.
Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου