Οι New York Times, εδώ και μερικά χρόνια, πρασίνισαν. Πάντα ήταν "liberal", δηλαδή με τους Δημοκρατικούς, και λίγο με τους σοσιαλίζοντες, γενικώς ευπρεπή πράγματα, και χρήσιμα στοιχεία στην ιστοσελίδα τους. Από το 2007 και μετά παρατήρησα μία έντονη "πράσινη" τάση. Αφιερώματα, πράσινα blogs, και όλα, μέχρι πρόσφατα με μπανεράκια της Siemens. Για αιολικά, αειφορίες, γρήγορα ηλεκτρικά τρένα, συστήματα επεξεργασίας νερού... τέτοια πουλάει η Siemens. Σχεδόν όλες οι εικόνες που έχω αναρτήσει εδώ, είναι από διαφημίσεις της Siemens στους ΝΥΤ. Η ιστοσελίδα από όπου πήρα την παραπάνω εικόνα, είναι άρθρο του 2010 αλλά το σημερινό μπανεράκι είναι για αέριο της Statoil. (Μάλλον "βλέπουν" ότι δεν είμαι στην ΝΥ, και μου δείχνουν τοπική διαφήμιση).
Το άρθρο είναι για την Πορτογαλία. Την τόσο καλή και τόσο πράσινη και τόσο αειφόρα Πορτογαλία. Αειφόρα; Όχι ακριβώς. Και παρακαλώ προσέξτε αυτό το άρθρο, λέει και για την Ελλάδα, αλλά σε πιο εύκολη και ήπια και λιγότερο άναρχη εκδοχή.
Το 2010 οι πράσινοι ΝΥΤ έλεγαν για 45% του ρεύματος από ΑΠΕ, και για στόλους ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2011.
“I’ve seen all the smiles — you know: It’s a good dream. It can’t compete. It’s too expensive,” said Prime Minister José Sócrates, recalling the way Silvio Berlusconi, the Italian prime minister, mockingly offered to build him an electric Ferrari. Mr. Sócrates added, “The experience of Portugal shows that it is possible to make these changes in a very short time.” Τον κορόϊδευε ο Μπελουσκόνι τον Socrates, και όμως, σαν τον δικό μας τον ΓΑΠ έλεγε "μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές". Ίδια φρασεολογία... Σύμπτωση;
Τι πέτυχαν οι Πορτογάλοι; Έκαναν ό,τι τους είπαν οι Γερμανοί,έβαλαν φτερωτές, έφτιαξαν δίκτυο για ΑΠΕ (όπως είχε πει φίλος σχολιαστής θέλει έξτρα ακριβό δίκτυο εάν εκτός από το να πηγαίνεις ρεύμα στο χωριό, πρέπει να φέρνεις και σποραδικό αιολικό ρεύμα από το χωριό). Έλεγαν το 2010 οι μελετητές, "ιδού, το πετυχαίνουν"
"Portugal was well poised to be a guinea pig". Πειραματόζωο. Τους είπαν ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν φόρους (απλά ανέβηκε το κόστος του ρεύματος). Τους είπαν ότι μέχρι το 2014 θα έκλειναν θερμικές μονάδες (πουθενά δεν έχει γίνει αυτό από ΑΠΕ -- πλην Υ/Η). Τους είπαν ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Τους φόρτωσαν με φ/β, σαν και εμάς. Τους πούλησαν και τα Γερμανικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού για την διαχείριση του συστήματος. Όλα όσα πουλάνε και στους δικούς μας φωστήρες!
Και το 2010, οι ειδικοί έλεγαν ότι το πείραμα πετυχαίνει. Έλεγαν "να έχουν αιολικούς μηχανικούς" (αλλά και 15% ανεργία, πέρυσι). Το πείραμα πετύχαινε, αλλά το guinea pig, το ινδικό χοιρίδιο, πεθαίνει. Και δεν είμαι Πορτογάλος, αλλά ένας από τους ενόχους είναι το αιολικό και το φωτοβολταϊκό αληταριό. Και όλοι φαίνονται να είναι από την ίδια κεντροευρωπαϊκή χώρα... Τους έφτιαξαν και ιδιοπαραγωγή. Και τους έλεγαν "τι καλά που το πάνε, τα πειραματόζωα".
Πειράματα κάνουν οι "Ευρωπαίοι".΄Επιτυχημένα πειράματα. Μαθαίνουν. Τα ινδικά χοιρίδια την πληρώνουν. Τα σοσιαλιστικά ινδικά χοιρίδια. Αυτά που έχουν εθιστεί σε παροχές. Μας πληρώνουν για να πειραματίζονται.
Tο άρθρο των New York Times εδώ. Η Πορτογαλική βιοποικιλότητα είναι από εδώ. Αιολικό "πάρκο" 5 αστέρων. Από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το όνειρο της Μπιρμπίλη. Οι Πορτογαλικές καλλιέργειες από εδώ. Αν δείτε δε όλα τα δημοσιεύματα του 2010, όλα έλεγαν "μπράβο Πορτογαλία". Όλα ίδια, σαν να είναι του ιδίου συγγραφέα. Τώρα γράφει εγκώμια για τον ΓΑΠ.
Και ο μεν Socrates πάει σπίτι του. Αναρωτιέμαι πόση παρηγοριά βρίσκουν οι ενεργειακά ασήμαντοι Πορτογάλοι για τους τόνους αερίου αερίου μπύρας που δήθεν "εξοικονομούν" με την χρεοκοπία τους. Και στα δικά μας...
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/04/blog-post_17.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου