- Σύμφωνα με τη Citi, η κρατική χρεοκοπία σε προηγμένες οικονομίες δεν αφορά στο «δεν μπορώ να πληρώσω», αλλά στο συλλογικό «δεν θα πληρώσω»
Η έκθεση με τίτλο:«Είναι η κρατική χρεοκοπία περιττή, μη ποθητή και απίθανη για όλες τις προηγμένες οικονομίες;». Όπως καταλήγει στην ανάλυσή του ο οίκος αναφερόμενος στο «εντελώς ασφαλές κρατικό χρέος», υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».
Σύμφωνα με τη Citi, η κρατική χρεοκοπία σε προηγμένες οικονομίες δεν αφορά στο «δεν μπορώ να πληρώσω» αλλά στο συλλογικό «δεν θα πληρώσω».
Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, η Citigroup υποστηρίζει πως η χρεοκοπία ?έννοια με την οποία εννοούμε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους που μπορεί να περιλαμβάνει είτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είτε haircut- δεν αποτελεί απλώς ένα ενδεχόμενο, αλλά μια μεγάλη πιθανότητα.
Και εξηγεί, τονίζοντας πως το μέγεθος της απαιτούμενης προσαρμογής για τη σταθεροποίηση μόνο του δημόσιου χρέους, το τελικό ποσό της καταβολής των τόκων για αυτό και η έλλειψη ισχυρής κοινωνικής και πολιτικής συνοχής για τον καταμερισμό του χρέους, καθιστά απίθανο ότι το ελληνικό δημόσιο θα επιβάλλει το κόστος της προσαρμογής στους πολίτες. Αντίθετα, αναμένει ότι οι πιστωτές της χώρας θα κληθούν να μοιραστούν το φορτίο.
Υποστηρίζει μάλιστα πως μια ανάλυση cost-benefit για την κρατική χρεοκοπία, ίσως προβάλλει ως πιο ευνοϊκή προοπτική τη χρεοκοπία, για τις περισσότερες υψηλά χρεωμένες χώρες.
Ακόμη, εκτιμά ότι η πολιτική οικονομία του καταμερισμού του δημοσιονομικού φορτίου, απαιτεί ότι οι κρατικοί πιστωτές μοιράζονται «τον πόνο» με τους φορολογούμενους και τους δικαιούχους των δημοσίων δαπανών.
http://kostasxan.blogspot.com/2010/10/citi.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου