Την πρόθεση της Κίνας να προχωρήσει σε νέες αγορές ελληνικών ομολόγων στο μέλλον εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Τζιαμπάο σε δηλώσεις του μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Όπως ανέφερε, ήδη το Πεκίνο έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα και σκοπεύει να αγοράσει και καινούργια. «Η Κίνα θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να στηρίξει τις χώρες της Ευρωζώνης και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την κρίση».
«Είμαστε έτοιμοι, χέρι με χέρι με την ΕΕ, σας επιβάτες στο ίδιο πλοίο, να ενισχύσουμε τη συνεργασία … για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης» σημείωσε.
Ο κ. Τζιαμπάο γνωστοποίησε ακόμη πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να αυξήσει τις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων, ενώ τόνισε πως έχει ήδη προτρέψει κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Τόνισε ακόμη πως θα αυξηθούν οι επενδύσεις στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και παράλληλα προανήγγειλε στη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη ναυπήγηση ελληνικών πλοίων.
Ο Κινέζος Πρωθυπουργός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κύβερνηση έλαβε εγκαίρως τα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της χρηματοοικονομική κρίσης, που όπως σημείωσε, έπληξε πολλές χώρες.
«Όταν η Ελλάδα βρίσκεται στη δύσκολη στιγμή η Κίνα είναι έτοιμη να προσφέρει» συνέχισε, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας είναι ο πιο αξιόπιστος φίλος του Πεκίνου στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα μέσω της πρόθεσης του Πεκίνου να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων αλλά και της αύξησης των επενδύσεων στον Πειραιά.
Κάνοντας λόγο για στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα, ο κ. Παπανδρέου εξήρε τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, διάσταση της ναυτιλιακής συνεργασίας με την Κίνα, σημειώνοντας πως στις κατ’ ιδιάν συνομιλίες συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο πλευρών και στο λιμάνι του Πειραιά και σε άλλες περιοχες της χώρας.
Η υπογραφή σήμερα τόσων συμφωνιών συνιστούν ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση των διακρατικών μας συνεργασιών στον επιχειρηματικό και πολιτιστικό τομέα, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «προσβλέπουμε σε συνεργασία και στον τουριστικό τομέα».
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη το ρόλο της Κίνας στην αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικότατο, προσθέτοντας πως σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει στενή συνεργασία των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας, υπεγράφησαν μνημόνιο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων, καθώς και συμφωνίες επιχειρηματικής συνεργασίας σε ναυτιλία, κατασκευαστικό τομέα και τουρισμό.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοοίνωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το μνημόνιο εντάσσεται στη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και κινεζικής κυβέρνησης για την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία και στοχεύει στο να ενισχύσει τις υπάρχουσες, αλλά κυρίως να «φέρει» νέες κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και ελληνικές αντίστοιχες στην Κίνα, εντοπίζοντας νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Οι δυο πλευρές θα ενισχύσουν τη διμερή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την επενδυτική νομοθεσία, πολιτική και επενδυτικές ευκαιρίες προκειμένου να βοηθήσουν ουσιαστικά επενδυτές από τις δύο χώρες. Ταυτόχρονα θα ενθαρρύνουν ελληνικές επιχειρήσεις να συνεργασθούν με κινεζικές επιχειρήσεις στην Κίνα και κινεζικές επιχειρήσεις να συνεργασθούν με ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Για την επίτευξη των στόχων θα συνεργάζονται εθνικοί και τοπικοί φορείς, ενώ θα διοργανώνονται σεμινάρια, επισκέψεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, επενδυτικές και εμπορικές συναντήσεις και εκθέσεις, θα ενθαρρυνθεί η χρήση του διαδικτύου και άλλων καταλλήλων μέσων επικοινωνίας.
Κατά την πενταετή διάρκεια του μνημονίου, οι δύο πλευρές θα συναντώνται τακτικά για να αποτιμούν και να προωθούν δράσεις ενθάρρυνσης της επενδυτικής δραστηριότητας στις δύο χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου