Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Πράσινη….αστακομακαρονάδα

Την εταιρία S&K, μέλος της Κοινοπραξίας για την ενεργειακή επένδυση του Αστακού, επιρρίπτει η ROSEBUD, μέλος της ίδιας Κοινοπραξίας (και μπλεγμένη στο Βατοπαίδι) την ακύρωση της επένδυσης. Με σημερινή ανακοίνωση, πάντως, η ROSEBUD επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου ενώ υπεραμύνεται των οικονομικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών του έργου λέγοντας ότι “το επενδυτικό σχέδιο για τον Αστακό αποτελεί παράδειγμα ασφαλούς και πράσινης ανάπτυξης”.
Ως αιτία για τη ματαίωση της επένδυσης η ROSEBUD προβάλει το ότι “παρά τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι υπόλοιποι εταίροι (QPI, QEWC, ROSEBUD), η εταιρία S&K, δεν αντελήφθη ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοιου με αυτό του Αστακού χαρακτήρα και μεγέθους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου. Πολλώ δε μάλλον όταν διανύουμε μια περίοδο διεθνούς μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Επέμεινε μέχρι τέλους στην αξίωση παροχής εκπτώσεων επί της τιμής του καυσίμου αερίου που, ενώ δεν ήταν αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, θεωρήθηκαν, και δικαίως, παράλογες”.
Η ROSEBUD διαψεύδει τις φήμες ότι η επένδυση ματαιώθηκε επειδή δεν υπήρξε συμφωνία για την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, όπως επίσης τα σενάρια περί διοχέτευσης της ενέργειας στην ελληνική αντί για την ιταλική αγορά. “Από την αρχή της δημοσιοποίησης του επενδυτικού σχεδίου για το Πλατυγιάλι Αστακού, υποστηρίζει, οι πολέμιοί του, αγνώστων λοιπών κινήτρων, προσπάθησαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις είτε σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα του καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή, είτε σε ό,τι αφορά τον αυστηρά επιχειρηματικό χαρακτήρα του έργου.”. Προσθέτει δε ότι σε όλο τον πλανήτη και στην Ευρώπη υπάρχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης LPG που λειτουργούν χωρίς το παραμικρό ατύχημα επί σειρά δεκαετιών.
“Θέλουμε από πλευράς μας να τονίσουμε τέλος, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση ενός έργου που, πέραν των 3,2 δις. που είναι η αρχική επένδυση, θα αποφέρει στην εθνική οικονομία ένα ετήσιο όφελος που ξεπερνά τα 2,5 δις.”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου