Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

«Ναι» στον South Stream-Καμία αναφορά στον αγωγό Μπουργκάς

Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία, καθώς οι Σόφια και Μόσχα συμφώνησαν επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της κοινοπραξίας.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εκκρεμή θέματα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρωσίας σχετικά με τον South Stream» ανέφερε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ την Τρίτη μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βίκτορ Ζούμπκοφ, συμπληρώνοντας πως «θα υπογράψουμε τον οδικό χάρτη και θα εκπονήσουμε μελέτη σκοπιμότητας».

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Μπορίσοφ, που κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Ιούλιο, επανεξετάζει μια σειρά ρωσικών εγχειρημάτων, με στόχο, όπως αναφέρει το Reuters, να διασφαλίσει ότι εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δυο χώρες αναμένεται να εκπονήσουν μελέτη σκοπιμότητας για τον αγωγό μήκους 900 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει ετησίως 64 δις κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και θα τεθεί σε λειτουργία το 2015, ενώ η Βουλγαρία εκτιμά ότι τα κέρδη της θα διπλασιαστούν ή ακόμη και τριπλασιαστούν. Η Βουλγαρία συμφώνησε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο στην Τουρκία και την Ελλάδα μέσω των υφιστάμενων αγωγών της, ενώ οι νέοι αγωγοί του South Stream θα ανήκουν από κοινού και στις δυο χώρες.

Στο μεταξύ, ο Βούλγαρος πολιτικός αναλυτής Ογνιαν Μίντσεφ, σε σχόλιό του αναφέρει πως από το σημερινό διάλογο απών ήταν ο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη «επειδή η κυβέρνηση μειοψηφίας του GERB επιχειρεί ένα πολύ δύσκολο έργο: το διαχωρισμό των ασύμφορων σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος με τη Ρωσία, τα οποία εξυπηρετούν τη φιλοδοξία της Μόσχας να εξασφαλίσει όσο γίνεται ισχυρότερη μονοπωλιακή θέση στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, από εκείνα, που πράγματι ανταποκρίνονται στο βουλγάρικο συμφέρον».

«Ενώ ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης» συνεχίζει ο Μίντσεφ, «δεν είναι ανάμεσα στα καλά σχέδια, επειδή δεν ανταποκρίνεται με κανέναν τρόπο στα συμφέροντα της Βουλγαρίας: ούτε οικονομικά, ούτε περιβαλλοντικά, αλλά ούτε και από το πρίσμα της εξασφάλισης, από τη Ρωσία, σταθερής και μόνιμης τροφοδότησης του αγωγού, με πετρέλαιο».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου