Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕΣΕΛΙ στην δολοφονία Τζίντζιτς

Η εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου αποκαλύπτει ότι ο Μίλος Σίμοβιτς, μέλος της «μαφίας του Ζέμουν», έδωσε στον εισαγγελέα στοιχεία για την εμπλοκή του Βόισλαβ Σέσελι και του πρώην αρχηγού της υπηρεσίας Αντικατασκοπείας (KOS) των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Άτσο Τόμιτς, στη δολοφονία του Τζίντζιτς.

Νέα στοιχεία προέκυψαν για το ρόλο του εθνικιστή Σέρβου ηγέτη, Βόισλαβ Σέσελι, στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο σερβικός Τύπος.

Η εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου αποκαλύπτει ότι ο Μίλος Σίμοβιτς, μέλος της «μαφίας του Ζέμουν», που συνελήφθη πρόσφατα, ενώ προσπαθούσε να εισέλθει παράνομα από την Κροατία στη Σερβία, έδωσε στον εισαγγελέα στοιχεία για την εμπλοκή του Βόισλαβ Σέσελι και του πρώην αρχηγού της υπηρεσίας Αντικατασκοπείας (KOS) των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Άτσο Τόμιτς, στη δολοφονία του Τζίντζιτς.

Ο Σίμοβιτς, ο οποίος καταδικάστηκε το 2006, ερήμην, σε 40 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας, ζήτησε ως αντάλλαγμα, για να αποκαλύψει τους ηθικούς αυτουργούς, «ειδική μεταχείριση» στις φυλακές, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον αδερφό του, Αλεξάνταρ, που επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης 40 ετών, για την ίδια υπόθεση.

Η «Μπλιτς» αναφέρει, επίσης, ότι ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας αποφάσισε να ξαναρχίσουν οι έρευνες για το πολιτικό παρασκήνιο και ειδικότερα το ρόλο του Σέσελι και του Τόμιτς στη δολοφονία του Τζίντζιτς. Η εφημερίδα υπεθυμίζει ότι μετά τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού, τον Μάρτιο του 2003, οι Σέσελι και Τόμιτς βρέθηκαν στη λίστα των υπόπτων, που συνέταξε η αστυνομία.

Ο ειδικός εισαγγελέας που χειριζόταν την υπόθεση, αποφάσισε τότε να μην προχωρήσει στην ποινική δίωξη του Σέσελι, επειδή είχε ήδη παραδοθεί στο Δικαστήριο της Χάγης, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι διωκτικές αρχές της Σερβίας, στα τέλη του 2003, ερευνώντας το πολιτικό παρασκήνιο της δολοφονίας του Τζίντζιτς, ανακάλυψαν ότι ο Σέσελι είχε προσωπικές σχέσεις με τους δολοφόνους, ενώ, συχνά, ο αρχηγός της «μαφίας του Ζέμουν», Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, τού «δάνειζε» μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο στρατηγός Τόμιτς, αν και προφυλακίστηκε το 2003, αφέθηκε ελεύθερος, μετά την άνοδο του Κοστούνιτσα στην εξουσία, λόγω «έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείων».

Ο δικηγόρος της οικογένειας Τζίντζιτς, Ράικο Ντανίλοβιτς, ανέφερε στην εφημερίδα «Μπλιτς» ότι οι αρχές, το 2003 είχαν συγκεντρώσει σημαντικά ντοκουμέντα, όπου φαινόταν ότι ο Τόμιτς, πριν από τη δολοφονία του πρωθυπουργού, ζητούσε από τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (JSO) να κάνουν κάτι «για να μην πέσει η χώρα στα χέρια των προδοτών» και τούς παρακινούσε να οργανώσουν πραξικόπημα.

Οι πιέσεις που άσκησε ο Κοστούνιτσα, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, στον ειδικό εισαγγελέα για να μην διωχθεί ποινικά ο Τόμιτς απέτρεψαν την αποκάλυψη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του Τζίντζιτς, καταλήγει στο δημοσίευμα της η «Μπλιτς».
diplomatia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου