Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Περί κρίσης

Γράφει ο Κώστας Μπούζιος
Αντιγράφοντας από τον Στάθη και την στήλη “Ναυτίλος” της “Ελευθεροτυπίας”:
«Είναι πράγματι η Ελλάδα ένα μέλλον πτώμα σε κώμα; Είναι η Ελλάδα ο αδύνατος κρίκος της Ευρωζώνης;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Πολύ κοντά, δηλαδή, στο μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι 175%!
Αν δούμε το συνολικό χρέος (το σύνολο, δηλαδή, του ποσού που έχουν δανεισθεί κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες), θα δούμε ότι η Ολλανδία χρωστάει το 234% του ΑΕΠ της (εν σχέσει με το 175% της Ψωροκώσταινας), η Ιρλανδία το 222%, το Βέλγιο το 219%, η Ισπανία το 207%, η Ιταλία το 197% και ούτω καθ’ εξής!
Αν, μάλιστα, απ’ το συνολικό χρέος εξετάσουμε το εξωτερικό μέρος (αυτά, δηλαδή, που κάθε χώρα χρωστάει στους ξένους κι όχι και σε δικές της τράπεζες), η Ιρλανδία χρωστάει τους ξένους το 414% του ΑΕΠ της, η Πορτογαλία το 130%, ενώ η Ελλάδα το 89%!
Όσο για το έλλειμμα, για να μη σας παραθέσουμε πολλούς αριθμούς, ας περιοριστούμε στην Ευρωζώνη με 6,6% για το 2010, στις ΗΠΑ με 10% και στην Ιαπωνία με 10,2%, επίσης για το 2010. Ουδεμία απ’ αυτές τις χώρες βρίσκεται σε κώμα! Ουδεμίας ο πρωθυπουργός ή πρόεδρος έχει καλέσει Γραφείο Κηδειών να τη θάψει.
Στο ίδιο πνεύμα με δημοσίευμά τους και οι «New York Times»: “Η αναλογία του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν είναι υψηλότερη από εκείνη της Γερμανίας”!».
Αν η αλήθεια είναι αυτή, γιατή ο GAP και Ευρωπαίοι “φίλοι” μας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου