Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Γιατί κόπτεται ξαφνικά ο Ομπάμα για την Ελλάδα;


  • Η άτολμη, αναποφάσιστη και ελάχιστη για τις περιστάσεις κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ άνοιξε την όρεξη των… «Μεγάλων Δυνάμεων» που διαγκωνίζονται τώρα για το ποιος θα μας σώσει. Η Ευρώπη ή η Αμερική;
Το χρέος μας περίπου 320 δις ευρώ και οι δανειακές μας ανάγκες, περίπου 65 δις ευρώ εφέτος, για τους καρχαρίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ένα εξαιρετικά επικερδές προϊόν. Υπολογίστε μόνο τις προμήθειες 1-1.5% για να αντιληφθείτε τι παίζεται!
Η κρίση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδος ανέδειξε τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρωζώνης. Και ότι η Ε.Ε. δεν έχει μέσα διαχείρισης τέτοιων κρίσεων. Αντί η Ε.Ε. να επιδείξει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα να εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ακριβώς το αντίθετο και η κρίση επιδεινώθηκε.
Έτσι και ενώ στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένα πρωτοφανές αντιγερμανικό κίνημα (που εκτός των άλλων όμως βοηθά και την ανεκδιήγητη κυβέρνησή μας να εμφανίζεται ως θύμα) φτάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, η από πολλού αναμενόμενη, πρόκληση Ομπάμα.
Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αξιοποιήσουν προς όφελος τους την αδυναμία της Ε.Ε.
Ο Ομπάμα, επέλεξε αυτή τη χρονική συγκυρία να τείνει χείρα βοηθείας προς τον κ. Παπανδρέου επειδή ακριβώς γνωρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να επιβάλει του όρους του.
Ο κ. Παπανδρέου ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης διαθέτει
Προφανώς και ο Ομπάμα, δεν θα μας προσφέρει πακέτο οικονομικής στήριξης. Δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Μπορεί όμως το έργο να το αναλάβει για λογαριασμό του το ΔΝΤ, το οποίο παραδοσιακά και ανεξαρτήτως του ποιος προεδρεύει ελέγχεται από τις ΗΠΑ.
Στην κυβέρνηση εδώ και καιρό, ακούγονταν κάποιες φωνές ότι αντί να διαπραγματευόμαστε με την Ε.Ε., που δύσκολα καταλήγει σε μια απόφαση, ίσως ήταν καλύτερο να σπεύσουμε στο ΔΝΤ, το οποίο θα μας επέβαλλε μεν σκληρά μέτρα, ούτως ή άλλως αναγκαία, θα μας χορηγούσε όμως και ένα δάνειο της τάξεως των 25 δις το οποίο και θα έδινε μια βαθιά ανάσα στη χώρα και θα αποφόρτιζε την πίεση των αγορών. Η άποψη αυτή μειοψηφούσε, αλλά εσχάτως συζητείται όλο και εντονότερα και προσελκύει περισσότερους οπαδούς
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Αυτή η προοπτική ουσιαστικά ακυρώνει στην πράξη την Ε.Ε. Καταργεί κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει πια Ευρωζώνη.
Ανοίγει η «Κερκόπορτα»
Το ενδεχόμενο αυτό για τους Ευρωπαίους είναι απευκταίο! Αν το αποδεχθούν είναι σα να πριονίζουν το κλαρί πάνω στο οποίο κάθονται. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το «Δούρειο Ιππο».
Τον Ομπάμα όμως τι τον κόπτει; Μια πρώτη απάντηση ήδη δόθηκε. Ακολουθούν και μερικές άλλες:
- Οι ΗΠΑ, θέλουν να επανέλθουν στα δυτικά Βαλκάνια, αυτό σημαίνει ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αναγνώριση του Κοσσόβου.
- Θέλουν να τελειώνουν με τους αγωγούς (θυμάστε τις δηλώσεις του Μπραϊζα)
- Θέλουν να λύσουν, επιτέλους το Κυπριακό.
- Θέλουν να ικανοποιήσουν τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο (είναι κοινό μυστικό ότι προωθούν την συνεκμετάλλευση)
- Θέλουν τέλος να στείλουμε στρατεύματα στο Αφγανιστάν
Πότε αποδίδουν οι πιέσεις στον αντίπαλο;
Προφανώς, όταν αυτός μπορεί να προβάλλει τη λιγότερη αντίσταση.
Και κάτι ακόμα που για τους Αμερικανούς είναι σημαντικό, άσχετα αν εμείς δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία: Η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά αντιαμερικανισμού όπως και τα υψηλότερα ποσοστά φιλο-ευρωπαϊσμού.
Τους τελευταίους μήνες αυξάνεται η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση των ελλήνων για την Ε.Ε. Μια παρέμβαση των Αμερικανών, που θα στηρίξει την Ελλάδα σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, που οι ευρωπαίοι τη λοιδορούν, δεν θα περάσει απαρατήρητη.
Πάμε παρακάτω, Τυχαίο; Δεν ξέρω αλλά την επομένη της προσκλήσεως Ομπάμα φτάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής της Deutsche Bank, Josef Ackermann, και ύστερα από λίγες ώρες διαρρέει ότι Κλείνει τελικά το deal Αθήνας – Βρυξελλών. Καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι «παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι υπάρχει σχέδιο για στήριξη από το ΔΝΤ λόγω δισταγμού των Βρυξελλών, σήμερα στην Αθήνα φαίνεται να «κλείδωσαν» οι όροι με τους οποίους θα μας δώσουν χρήματα οι Ευρωπαίοι. Πιθανότατα καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η δημοσιοποίηση της συνάντησης με τον Μπ. Ομπάμα ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή ο Νίμιτς επισκέπτεται την Αθήνα, ενώ ο Γκρουέφσκι δηλώνει ότι με την κόκκινη γραμμή που έχει βάλει η Αθήνα δύσκολο είναι να βρεθεί λύση
Οι άφρονες και οι αφελείς θα θαυμάσουν πιθανώς τους διπλωματικούς ελιγμούς του Μεγάλου Ποδηλάτη. Εμείς αντιθέτως παρακολουθούμε έναν αδύναμο πρωθυπουργό να περιφέρεται ανά τον κόσμο αναζητώντας στηρίγματα για την αντιλαική πολιτική του σε χώρες και ηγέτες που εκ προοιμίου επιβουλεύονται τα συμφέροντα της χώρας.
Συμπέρασμα: Δεν γνωρίζουμε τι έχει συμφωνήσει ο κ. Παπανδρέου στο παρασκήνιο.
Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί την πρόσκληση Ομπάμα προκειμένου να διαπραγματευτεί μια οριστική λύση με την Ε.Ε. ,που δε θα προσβάλλει την αξιοπρέπεια της χώρας μας.
Επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Ανακοίνωση για τη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Γιώργο Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, στην οποία επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβλέπει στις διαβουλεύσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό «σε ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών ζητημάτων».
«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, στις 9 Μαρτίου. Η Ελλάδα είναι μόνιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στις κοινές μας προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας τόσο στην περιοχή της όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται:
«Ως γενέτειρα της Δημοκρατίας, η Ελλάδα μοιράζεται με τις ΗΠΑ βαθείς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς. Ο πρόεδρος προσβλέπει στις διαβουλεύσεις του με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου σε ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών ζητημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου