Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Επείγουσα σύσκεψη στρατηγών στην Τουρκία για να "εκτιμήσουν την κατάσταση"


  • Σύσκεψη στρατηγών σήμερα στη Τουρκία για να «εκτιμηθεί η κατάσταση», μία μέρα ύστερα από τις συλλήψεις τουλάχιστον 40 πρώην και εν ενεργεία στρατιωτικών στην Τουρκία
Με ανακοίνωσή της η ηγεσία του τουρκικού στρατού, χαρακτηρίζει «σοβαρή» την κατάσταση που δημιουργείται, ύστερα από τη σύλληψή τους και ανακοίνωσαν στο ... διαδίκτυο ότι «Σήμερα, στο Αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων έγινε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι ανεξαιρέτως οι στρατηγοί και οι ναύαρχοι, για να εκτιμηθεί η παρούσα "σοβαρή κατάσταση"», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Οι συλληφθέντες, οι οποίοι ανακρίθηκαν σήμερα, συνδέονται με το σχέδιο «Βαριοπούλα» του 2003, το οποίο αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα Taraf. Σύμφωνα με αυτό, αξιωματικοί του στρατού ήθελαν να προκαλέσουν «θερμό επεισόδιο» αρχικά και να εισβάλουν εν συνεχεία στην Ελλάδα με ταυτόχρονες στοχευμένες κινήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας για να ανατρέψουν την κυβέρνηση των ισλαμιστών.
Με ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε αργά σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξέφρασε την «πολύ μεγάλη ανησυχία» της, αναφορικά μ' αυτές τις πληροφορίες περί στρατιωτικών προπαρασκευών για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Τουρκίας». Παράλληλα, ζητείται από την ΕΕ να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία, κατά τις ανακρίσεις των συλληφθέντων ανώτατων αξιωματικών.
Ξεκίνησαν στο μεταξύ οι ανακρίσεις των 49 πρώην και νυν αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων που συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο της έρευνας για το σχέδιο «Βαριοπούλα».
Σύμφωνα με το NTV, οι 39 ανακρίνονται στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλοι 10 οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου που θα αποφασίσει αν θα κριθούν προφυλακιστέοι.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος Ιμπραήμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ και αρκετοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί.
Η αστυνομική επιχείρηση έχει οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα στην Τουρκία, ενώ προκάλεσε και αναταραχή στις αγορές, με την τουρκική λίρα και το χρηματιστήριο να υποχωρούν τις πρωινές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου