Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Νέες συλλήψεις στρατιωτικών στην Τουρκία


  • Άλλοι 18 αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, εκ των οποίων ένας εν αποστρατεία, συνελήφθησαν επειδή φέρονται να εμπλέκονται στη συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα»
Σε επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι τουρκικές αρχές σε 13 επαρχίες, συνελήφθησαν 10 στρατιωτικοί, ενώ ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν είναι ο αρχηγός της Χωροφυλακής στην επαρχία Κόνια (Ικόνιο), στην κεντρική Τουρκία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κράτηση 11 νέων υπόπτων στην υπόθεση της φερόμενης συνωμοσίας του 2003 κατά της κυβέρνησης, αυξάνοντας σε 31 το σύνολο των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτήν.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται 7 ναύαρχοι και 4 στρατηγοί, ενώ ένας συνταγματάρχης αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας.
Οι κατηγορίες κατά των υπόπτων αναμένεται να απαγγελθούν, μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων από τους εισαγγελείς.
Μπαγκίς: Δε θα επηρεάσουν τις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις οι συλλήψεις
Ως "διαδικασία εξευρωπαϊσμού και εξομάλυνσης" της χώρας χαρακτήρισε ο Τούρκος επικεφαλής για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγκίς, τις συλλήψεις Τούρκων αξιωματικών.
"Όταν υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, ή φήμες για επιθέσεις, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητοι εισαγγελείς αρχίζουν έρευνες. Μπορούν να ανακρίνουν άτομα που μπορούν να απελευθερωθούν ή να τεθούν υπό κράτηση", δήλωσε ο κ. Μπαγκίς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λετονία.
"Η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην πορεία της προς τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την αποφασιστικότητα να γίνει ένα κράτος δικαίου", υποστήριξε ο Τούρκος επικεφαλής.
Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει "ιδιαίτερα ανήσυχη" για τις "σοβαρές κατηγορίες" που αφορούν τη συνωμοσία των στρατιωτικών στην Τουρκία, ζητώντας από την Άγκυρα η έρευνα κατά των Τούρκων αξιωματικών να είναι "υποδειγματική".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου