Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

«Ευαίσθητη» εκεχειρία στρατηγών και κυβέρνησης στην Τουρκία


  • Ιστορική σύνοδος Γκιουλ - Ερντογάν - Μπασμπούγ, στη σκια της «Βαριοπούλας»
  • Και οι δύο πλευρές κατάλαβαν δεν μπορούν να αιφνιδιάσουν στον μεταξύ τους πόλεμο
Με μία κατ' ανάγκη συναινετική ανακοίνωση έληξε η ιστορική συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Ιλτέρ Μπασμπούγ. «Όλες οι πλευρές πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα [...] οι ευαισθησίες θα ληφθούν υπόψη», τονίζεται στην ανακοίνωση, αποσκοπώντας στην εκτόνωση της κατάστασης μετά το κύμα συλλήψεων στρατιωτικών.
Αρχικά υπό κράτηση τέθηκαν εν ενεργεία, αλλά και απόστρατοι αξιωματικοί, ανάμεσά τους και οι πρώην αρχηγοί των επιτελείων Αεροπορίας και Ναυτικού, ύστερα από τις αποκαλύψεις του Τύπου για συνωμοσία που αποσκοπούσε στην πρόκληση έντασης με την Ελλάδα και την ανατροπή της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, αφέθηκαν ελεύθεροι ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ιμπραήμ Φιρτίνα και ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Στρατού, Οζντέν Ορνέκ, ύστερα από την απολογία τους για εμπλοκή τους στην υπόθεση «Βαριοπούλα».
Οι πρώτες φωτογραφίες που δημοσίευσε ο τουρκικός ηλεκτρονικός τύπος από την συνάντηση δείχνουν τον Ταγίπ Ερντογάν να εισέρχεται στην αίθουσα όπου περίμενε ο πρόεδρος Γκιουλ κρατώντας ένα βαρύ χαρτοφύλακα. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του στρατηγού Μπασμπούγ.
"Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν τη διαβεβαίωση ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης και σύμφωνα με το νόμο. Όλοι πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα ώστε να μην θιγούν οι κρατικοί θεσμοί," αναφέρει η ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης.
Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση κατά του στρατού
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ανακρίσεις των 49 ανώτερων αξιωματικών απόστρατων και εν ενεργεία που έθεσε υπό κράτηση η αστυνομία την Δευτέρα. Μέχρι στιγμής 20 αξιωματικοί έχουν κριθεί προφυλακιστέοι για συνωμοσία και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν πέντε ναύαρχοι και τρεις στρατηγοί, 8 από τους 20 είναι εν ενεργεία αξιωματικοί.
Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση
Η τουρκική αντιπολίτευση θεωρεί ότι κατάσταση έχει φθάσει σε αδιέξοδο και πιστεύει ότι οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των στρατιωτικών. Ο αρχηγός του δεξιού εθνικιστικού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί μιλώντας χθες τόνισε την άμεση ανάγκη διενέργειας βουλευτικών εκλογών. Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μπαχτσελί αναφέρει ότι "το μέλλον του δημοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας απειλείται και η Τουρκία οδηγείται σε σύγκρουση."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου