Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Η αλήθεια για το δημοσίευμα των NY Times

Η ενεχυρίαση του μέλλοντος και η δημιουργική λογιστική

(συνέχεια του: Το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times)

Για να έχεις την πλήρη εικόνα για τα δημοσιονομικά μιας χώρας, πρέπει να είσαι από μέσα και γνώστης, και εγώ δεν είμαι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αποσπασματικά ξέρω, πρωτογενώς, δυο-τρία πραγματάκια και αυτά που ακούω και διαβάζω. Και φυσικά αυτά που λέει η αγορά. Δεν υπάρχουν κακοί κερδοσκόποι που συνωμοτούν σε βάρος μου, υπάρχει αβεβαιότητα για τα νούμερά μας, αβεβαιότητα για τις αντοχές μας και αβεβαιότητα για τις προθέσεις των ξένων.

Το άρθρο των NYT (http://www.antinews.gr/?p=34418) είναι ενδιαφέρον. Λέει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, από την περίοδο Σημίτη, έχει πειράξει λιγάκι τους αριθμούς που αφορούν το Δημόσιο χρέος. Λέει ότι, αφήνοντας έξω κομμάτια υποχρεώσεων που αφορούν σε τελευταία ανάλυση το Δημόσιο, υποεκτιμά το συνολικό ύψος. Λέει ότι με συναλλαγές που δεν είναι εύκολα κατανοητές όπως τα currency swaps ή interest swaps μετατέθηκαν ληκτότητες, ή ύψος δανείων.

Ξέρω αρκετά για να σας πω ότι πρέπει να είσαι αρκετά εξειδικευμένος για να καταλάβεις την ακριβή αξιολόγηση πολύπλοκων χρηματοοικονομικών συμβολαίων, και σας διαβεβαιώνω ότι ούτε όλα τα στελέχη της …Goldman Sachs καταλαβαίνουν ορισμένα από τα πολύπλοκα προϊόντα που σχεδιάζονται και πωλούνται σε πελάτες. Και από τους δικούς μας; 4-5 καταλαβαίνουν, κι αν υποθέσουμε ότι είναι ανιδιοτελείς, άντε να εξηγήσουν στους …οικονομικούς συντάκτες.

Για το 2001, σαφώς αναφέρουν οι ΝΥΤ ότι έγιναν μεταχρονολογήσεις και μαγειρέματα. Το άρθρο όμως ανοίγει και μια άλλη πτυχή: Τα δάνεια που δεν αναφέρονται σαν δάνεια, αλλά σας «πωλήσεις» τίτλων. Π.χ. Αν φτιάχνεις έναν δρόμο, τον χρηματοδοτείς είτε με δανεικά (και πληρώνεις από φόρους διόδια κλπ), είτε εκχωρείς τα μελλοντικά διόδια, ή αυτούσια ή σαν εγγύηση για κάποιο δάνειο. Αν τα εκχωρήσεις, μπορεί και να μην εμφανιστούν σαν δάνειο, αλλά σαν έσοδο από πώληση. Την ίδια παραπλανητική λογιστική ακολουθούν εταιρείες με sale leaseback ή με factoring. Έχεις ένα ακίνητο, το «πουλάς» σε μια τράπεζα, και το ξανανοικιάζεις από αυτήν. Στην ουσία δανείζεσαι με εγγύηση το ακίνητο, αλλά στα βιβλία δεν φαίνεται σαν δάνειο, αλλά σαν πώληση, σαν έσοδο, και απλά αυξάνεις τα μελλοντικά σου έξοδα. Για να το νοικιάζεις. Στην εταιρική λογιστική, οι ορκωτοί είναι συνήθως ξύπνιοι και τις βλέπουν αυτές τις λεπτομέρειες, αλλά στην κρατική λογιστική δεν έχει ορκωτούς, κι αν έχει, τρέχα γύρευε… Η λίστα των ΝΥΤ δεν είναι η πλήρης λίστα, και ας βγει ο Παπακωνσταντίνου ( ή ο Αλογοσκούφης) να με διαψεύσει…

Φαίνεται ότι είτε με τους δρόμους, είτε με το αεροδρόμιο, είτε με ποιος ξέρει τι άλλο, έχουμε πολλές τέτοιες «πωλήσεις» που στην ουσία είναι ενεχυρίαση κάθε τωρινής ή μελλοντικής δραστηριότητας της Ελλάδας. Αυτό τρομοκρατεί τους πιστωτές μας, γιατί 1) δεν ξέρουν το συνολικό μέγεθος του προβλήματος (άσε το ασφαλιστικό και το ΕΣΥ) και 2) γιατί από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να ανησυχούν αν ο φορολογούμενος που έχει εκχωρήσει κάθε του εκταμίευση, έχει άλλα να δώσει.

Το τελευταίο αυτό είναι και άλλος φαύλος κύκλος. Καλή η αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά όπως και με εκείνο το έρημο το ΑΕΠ, για να υπάρξει «ΦΠΑ» πρέπει να υπάρχει «Π.Α.», Προστιθέμενη Αξία. Γιατί αν δεν υπάρχει Π.Α., δεν θα υπάρχει ούτε ΦΠΑ, είτε 19% είναι είτε 29%.

Η εκχώρηση μελλοντικών εισπράξεων σαν υποκατάστατο δανεισμού, είναι θεμιτή, όταν μετριέται σαν δανεισμός. Όταν αποκρύπτεται είναι εν δυνάμει καταστροφική. Εδώ και καιρό διαμαρτύρομαι, για τις ΑΠΕ. Μα τι έκανε η Κυβέρνηση με το που ανέλαβε; Έταξε αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, από το 2011(!) για να καλυφθούν μελλοντικές αυξήσεις στην τιμή αγοράς ακριβού ρεύματος από περίεργους «επιχειρηματίες», και να υποκατασταθεί μελλοντικός δανεισμός που θα έπρεπε να βαρύνει αυτούς, με αυξημένες εκταμιεύσεις από καταναλωτές. ΘΑ πληρώνουμε παραπάνω, προκειμένου να μπορέσουν να δανειστούν για να μας επιβάλλουν να πληρώνουμε παραπάνω. Στα πράσινα τέλη κυκλοφορίας, μερικοί επέλεξαν να παραδώσουν τις πινακίδες τους. Στην πράσινη ενέργεια θα παραδώσουν τον μετρητή τους. Στα πράσινα διόδια, θα πάψουν να πηγαίνουν στην δουλειά τους.

Και τότε; Τότε θα ισχύει ότι και με τον Φ.Π.Α. Χωρίς Π.Α., η είσπραξη θα είναι ΜΗΔΕΝ είτε 19% είναι ο συντελεστής, είτε 119%.

Θα μου πείτε γκρινιάζω χωρίς να έχω κάτι να προτείνω… Έχω βαρεθεί να προτείνω, αλλά θα το ξαναπώ… Χωρίστε τους Έλληνες σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που ζητούν από τον κορβανά και αυτούς που συμβάλλουν στον κορβανά… Τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Αλλά δεν έχετε τα κότσια, ακόμα κι αν καταλαβαίνετε τι λέω. Οπότε ισχύουν οι συμβουλές σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης.

Archaeopteryx


http://www.antinews.gr/?p=34424

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου