Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

FT : Μετά την Ελλάδα η σειρά της Πορτογαλίας


Η Πορτογαλία δέχθηκε προειδοποίηση ότι θα υπάρξει υποβάθμισή της εάν δεν λάβει μέτρα για να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμα προϋπολογισμού της.

«Εάν η Πορτογαλία επιθυμεί να αποφύγει το ενδεχόμενο υποβάθμισης, τότε θα πρέπει να λάβει σημαντικά, αξιόπιστα μέτρα προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της», προειδοποίησε ο κ. Anthony Thomas, κορυφαίος αναλυτής κρατικού χρέους και ρίσκου για την Moody’s.

Η Πορτογαλία, της οποίας το έλλειμμα τριπλασιάστηκε το 2009 ξεπερνώντας το 8% του ΑΕΠ, είναι μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που προσπαθούν να διαβεβαιώσουν με κάθε τρόπο τις αγορές ότι δεν θα ακολουθήσουν την Ελλάδα, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια κρίση.

Ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2010, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή της χώρας εντός του Ιανουαρίου, αποτελεί σημείο κρίσης για την νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να αποδείξει ότι έχει την θέληση να θέσει σε ισορροπία τα δημοσιονομικά μεγέθη.

«Ο προϋπολογισμός είναι ύψιστης σημασίας για μας», τονίζει άλλος αναλυτής οίκου αξιολόγησης και προσθέτει «εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει ορθά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος τότε η πίεση για ενδεχόμενη υποβάθμιση θα χαλαρώσει».

Τόσο η Moody’s όσο και η Fitch έχουν θέσει την αξιολόγηση της Πορτογαλίας υπό αρνητική παρακολούθηση, μία απόφαση που συνήθως υποδεικνύει ότι θα επέλθει υποβάθμιση εντός των επόμενων 12 έως 18 μηνών.
Η άρση της προειδοποίησης ή η τελική υποβάθμιση θα εξαρτηθεί, όπως εξηγεί ο κ. Thomas, από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τόσο τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας όσο και τον ρυθμό ανάπτυξής της. Η πορτογαλική οικονομία εκτιμάται ότι έχει συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2009, μετά από μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2008.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η υποβάθμιση και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης οδήγησε σε διεύρυνση των spreads για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο παρέμβασης της ΕΕ για την σωτηρία της.

Πάντως οι οίκοι αξιολόγησης υποστηρίζουν ότι οι περιπτώσεις Πορτογαλίας και Ελλάδας δεν είναι πανομοιότυπες. «Και οι δύο χώρες έχουν προβληματικά δημοσιονομικά μεγέθη, ενώ η ανταγωνιστικότητά τους είναι χαμηλή. Όμως η περίπτωση της Ελλάδας είναι δυσμενέστερη από αυτή της Πορτογαλίας», τονίζει ο κ. Thomas.

«Υπάρχει διαφορετική ένταση στα προβλήματα», τονίζει ένα άλλο στέλεχος οίκου αξιολόγησης. «Το ελληνικό χρέος και το έλλειμμα είναι στο 113% και στο 12,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα μεγέθη για την Πορτογαλία βρίσκονται στο 77% και στο 8% του ΑΕΠ».

Επιπρόσθετα η Πορτογαλία έχει «εντιμότερο πρότερο βίο» σε ό,τι αφορά την ακρίβεια των στοιχείων που αφορούν τα δημοσιονομικά της μεγέθη. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι που δεν ισχύει για την Πορτογαλία», τονίζει αναλυτής με έδρα το Λονδίνο.

Ο κ. Jose Socrates, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κατόρθωσε να μειώσει κάθετα το έλλειμμα της χώρας από 6,1% του ΑΕΠ το 2005 σε 2,6% του ΑΕΠ το 2007. Όμως οι σοσιαλιστές έχασαν την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία στις γενικές εκλογές του Σεπτέμβρη και θα έπρεπε να συμφωνήσουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση.

Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν δεν είχαν θετικά αποτελέσματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την στήριξη της ανάπτυξης, όπως υποστηρίζει ο κ. Thomas. Σύμφωνα με έρευνα της Banco BPI, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στα δημοσιονομικά μεγέθη της Πορτογαλίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας θα πρέπει να κινηθεί κοντά στο 2,5%.

«Μας προειδοποίησαν για τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τονίζει ο κ. Fernando Ulrich, διευθύνων σύμβουλος της BPI και προσθέτει χαρακτηριστικά «μόνο εάν αποδειχθούμε ανεύθυνοι και δεν κάνουμε τίποτε τότε θα ρισκάρουμε να βρεθούμε στην ίδια δύσκολη θέση με την Ελλάδα».
euro2day.gr


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/ft.html#ixzz0cJMupU2k

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου