Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων


Πρωτόγνωρη κατάσταση για την Τουρκία

Μεγάλο ενδιαφέρον αρχίζει και αποκτά η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία, αφού το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περί όπλων δίνει εκτός από τους στρατιωτικούς και σε δύο υπουργεία την αρμοδιότητα εισαγωγής βαρέων όπλων για τις ανάγκες της αστυνομίας, ενώ ο υπό προετοιμασία νόμος περί Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι το τελευταίο θα μπορεί ελέγχει οικονομικά και τις Ενοπλες Δυνάμεις, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει.
Πρόκειται για δύο σημεία χαρακτηριστικά της διαδικασίας περιορισμού των εξουσιών του στρατού. Μπορεί σε άλλες χώρες να μην υπάρχουν τέτοια ζητήματα, αλλά για παράδειγμα στην Τουρκία δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος επί των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Χθες υπήρξε ένταση και στην υποεπιτροπή εσωτερικών της Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται το νομοσχέδιο περί όπλων. Το επιτελείο είχε γνωστοποιήσει την αντίθεσή του με σημείωμα, αλλά τούτη τη φορά στη συνεδρίαση πήραν μέρος και πέντε αξιωματικοί. Σύμφωνα με τους βουλευτές, μέλη της επιτροπής, ο επικεφαλής των αξιωματικών, ύψωσε τη φωνή του λέγοντας «φτάνει πια»! Κι αυτό επειδή αν περάσει ο νόμος, «αυτό θα προκαλέσει πρόβλημα αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών». Η κυβέρνηση θέλει να δώσει την αρμοδιότητα εισαγωγής βαρέων όπλων και στα υπουργεία Εσωτερικών και Βιομηχανίας, για τις ανάγκες της αστυνομίας και της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ). Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι στρατιωτικοί αντιδρούν διότι το νομοσχέδιο προβλέπει και την παροχή άδειας από τις κατά τόπους νομαρχίες για τα όπλα που θα φέρουν οι στρατιωτικοί. «Το όπλο είναι η τιμή μας. Τώρα τελευταία αρκετά μας έχουν πιέσει. Μη μας πιέζετε τόσο», είπε ο επικεφαλής αξιωματικός κατά τη συνεδρίαση, απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Το δεύτερο σημείο είναι οι αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στον νόμο περί Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με τη νέα ρύθμιση, σκοπός είναι ένα καθεστώς όπου το εν λόγω όργανο θα μπορεί να κάνει εκτός από νομικούς, και οικονομικούς ελέγχους στο Δημόσιο με τρόπο που να περιλαμβάνονται και οι Ενοπλες Δυνάμεις. Θα προκληθεί αντίδραση, διότι από τα χρώματα που αγοράζονται για να βαφτεί ένας στρατιωτικός χώρος, μέχρι τα σημαντικά στρατιωτικά έξοδα, οι δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ελέγχονται σήμερα.
Σε συνδυασμό με την πραξικοπηματολογία που απασχολεί τις τελευταίες μέρες και το γενικότερο κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών, τα δύο αυτά στοιχεία αναμένεται να κλιμακώσουν την ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου