Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Κυβερνητικά “λάθη” ή κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις ευλογίες της κυβέρνησης;


ΤοAntinews έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο με σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με τη χθεσινή κατάρρευση. Υπάρχει όμως ένα λεπτό σημείο όσον αφορά τον ρόλο της Goldman Sachs σε όλο αυτό το παιχνίδι. Η εταιρεία αυτή δεν ήταν που πριν ένα μήνα είχε έλθει στην Ελλάδα και κορυφαία στελέχη της είχαν συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου; Τι αποτέλεσμα είχε λοιπόν αυτή η συνάντηση; Γιατί εδώ υπάρχουν κάποια δεδομένα που προβληματίζουν αφάνταστα σχετικά με τη διαμεσολάβηση της Sachs ώστε να ΜΕΤΑπωλήσει στους Κινέζους μέρος του Ελληνικού χρέους.

Γιατί το λέμε; Διαβάστε με προσοχή τι είχαμε αποκαλύψει πριν ένα χρόνο: Κίνα: Οργή και ανησυχία για την Ελλάδα

Διαβάστε με προσοχή και αυτό το άρθρο, ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ:

Για δεύτερη φορά, η Κίνα επεμβαίνει για την Ελληνική οικονομία. ‘Υποπτη η στάση του Υπουργείου Οικονομικών.

Και αναρωτηθείτε: Αφού η Κίνα έχει επέμβει πολλάκις για να δώσει χείρα βοηθείας με τις τότε προσπάθειες Καραμανλή, τι δουλειά έχει τώρα η Goldman Sachs να κάνει τον μεσάζοντα;Μετά μάλιστα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας;

Τόση προχειρότητα, ευκολία που γίνονται τα λάθη και ταυτόχρονα τόση αλαζονεία ότι τα ξέρουν όλα, είχαμε χρόνια να δούμε σε οικονομικό επιτελείο. Ο Γιάννος, ή ο Χριστοδουλάκης, καλώς ή κακώς μας έβαλαν στην ΟΝΕ, έκανα τα κολπάκια τους, αλλά μέσα από την τριβή έμαθαν γρήγορα πως παίζεται το παιχνίδι στις αγορές. Ο δε Αλογοσκούφης, ο… γίγαντας της οικονομίας όπως τον χαρακτήρισε πρόσφατα συνάδελφός του καθηγητής, αποδείχθηκε τόσο λίγος που δεν μπορεί να πει κανείς πολλά για το έργο του.

Όμως, το σημερινό οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει χάσει τον μπούσουλα. Αλλιώς δεν εξηγούνται όλες αυτές οι ενέργειες που πλήττουν την εικόνα της χώρας, αλλά που οδηγούν και στον γκρεμό τη χώρα.

Ερώτημα 1ο: Ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να αφήσει τον Παπανικολάου του ΟΔΔΗΧ να μιλήσει για νέο δανεισμό, μία μόλις ημέρα μετά την επιτυχή κάλυψη του κοινοπρακτικού δανείου; Με το που μίλησε τα spreads ανέβηκαν στα ύψη αφού οι κερδοσκόποι στην αναμπουμπούλα χαίρονται κι άλλο που δεν ήθελαν.

Ερώτημα 2ο :Ποιος είπε στον Γ. Παπακωνσταντίνου να μιλήσει για ταξίδια στην Ασία και για νέες αγορές που θα πουλήσει ομόλογα; Όπως και ποιοι διέρρεαν την Τρίτη μέσα από το υπουργείο ότι η Κίνα θα αγοράσει μέρος του χρέους μας και άλλα αστεία. Με το που το άκουσαν τα λαμόγια των αγορών εκτίναξαν το spread σε επίπεδα ρεκόρ κάνοντας την Ελλάδα να παραληρεί και το Χρηματιστήριο να καταρρέει.

Ερώτημα 3ο: Αληθεύει ότι εντός του υπουργείου Οικονομικών υποβόσκει ένας υπόγειο πόλεμος μεταξύ κορυφαίων στελεχών και ποιος είναι ο ρόλος του υφυπουργού κ. Σαχινίδη σ’ αυτό; Λέγεται μάλιστα ότι ακούγονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Ερώτημα 4ο και σοβαρότερο: Ποιος ο ρόλος της Goldman Sachs σε όλο αυτό το παιχνίδι; Η εταιρεία αυτή δεν ήταν που πριν ένα μήνα είχε έλθει στην Ελλάδα και κορυφαία στελέχη της είχαν συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου; Τότε είχε ειπωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει deal με τη γνωστή αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Ποιο ήταν τελικά αυτό το deal. Μήπως έχει δόσεις αλήθειας το δημοσίευμα των FT για πώληση πακέτου της Εθνικής σε Κινέζους με μεσολαβητή την Goldman Sachs, ένα δημοσίευμα που οφείλεται στην κατάρρευση της Τετάρτης;

Όλα αυτά τα παιχνίδια πρέπει να απαντηθούν, όπως επίσης και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την οικονομία. Είμαστε τελικά χρεοκοπημένοι, όπως είπε ο οικονομολόγος Ρουμπίνι ή κρατάμε όπως λένε ορισμένοι στο εξωτερικό.

Καθαρές κουβέντες για την οικονομία κ. Παπανδρέου.

Οικονομικός

http://olympia.gr/2010/01/28/κυβερνητικά-λάθη-ή-κερδοσκοπικά-παιχ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου