Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Διεθνώς απομονωμένο θεωρεί η Άγκυρα το ΡΚΚ




Άγημα Κούρδων ανταρτών φέρεται να αποδίδει τιμές στον (αποθανόντα το περασμένο Αύγουστο) Στρατηγό Δημήτρη Ματαφιά στη κοιλάδα Μπεκαά της Συρίας, φωτογραφία που έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς η τουρκική προπαγάνδα.

Δημοσίευμα της εφημερίδας
Zaman, επικαλούμενο αναφορές των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, υποστηρίζει ότι η λήψη μέτρων κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) από τη τουρκική κυβέρνηση έχει οδηγήσει στην απομόνωση και τη διακοπή παροχής ξένης βοήθειας προς τους Κούρδους αντάρτες. Σύμφωνα με το εκτενές δημοσίευμα, η πλειοψηφία των παλαιών υποστηρικτών του ΡΚΚ αντιμετωπίζει πλέον εχθρικά τη κουρδική οργάνωση, προεξοφλώντας παράλληλα την ήττα του καθώς "καμία τρομοκρατική οργάνωση δε μπορεί να επιβιώσει χωρίς ξένη βοήθεια".
Ως κύριος υποστηρικτής του ΡΚΚ μετά τη Συρία, αναφέρεται η Ελλάδα, αξιωματούχοι της οποίας φέρεται να έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της οργάνωσης στη κοιλάδα Μπεκαά ενώ επισημαίνεται η παραμονή του Ocalan στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας. Ανάλογη υποστήριξη φέρεται να παράσχει η Κύπρος, για την οποία αναφέρεται ότι αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ επισκέπτονται τακτικά το νησί για τις διακοπές τους ενώ χρησιμοποιούν τις κυπριακές τράπεζες για τις οικονομικές συναλλαγές της οργάνωσης.
Άλλοι υποστηρικτές του ΡΚΚ ήταν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Αρμενία, η Γαλλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Για τη Σερβία αναφέρεται ότι προμήθευσε τους Κούρδους αντάρτες με φορητά αντιαεροπορικά βλήματα Strela (SA-7), τα οποία είναι αποδεδειγμένα υπεύθυνα για τη κατάρριψη αρκετών μεταφορικών και επιθετικών ελικοπτέρων του Τουρκικού Στρατού. Η Γερμανία αναφέρεται ως κύριος οικονομικός υποστηρικτής του ΡΚΚ, η Ολλανδία ως κέντρο στρατολόγησης, στο Βέλγιο στήθηκαν τα πρώτα τηλεοπτικά στούντιο για τη μετάδοση κουρδικών εκπομπών, η Ελβετία και η Ιταλία ως χώρες που φιλοξένησαν τον Οcalan. Η τουρκική εφημερίδα θεωρεί ως υποστήριξη στο ΡΚΚ ακόμα και τη λειτουργία διαφόρων κουρδικών ενώσεων ή τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε Κούρδους πρόσφυγες όπως συμβαίνει στη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Δανία. Για τη Ρωσία, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρέχει λογιστική υποστήριξη καθώς και το 75% του φορητού οπλισμού των Κούρδων ανταρτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πάντως η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο Ισραήλ όταν σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, ακόμα και οι ΗΠΑ ή το Ιράν υπήρξαν υποστηρικτές της κουρδικής οργάνωσης για σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου