Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Εγκαινιάσθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια

Το κέντρο της CIA στα Βαλκάνια

είναι πανέτοιμο να αναλάβει δράση

Πραγματοποιήθηκαν, χθες το βράδυ, στα Σκόπια, τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ. Η νέα αμερικανική πρεσβεία βρίσκεται σε ύψωμα, κοντά στο κέντρο των Σκοπίων και δίπλα στο κάστρο της πόλης. Εκτείνεται σε 8.000 τ.μ. και θεωρείται η μεγαλύτερη πρεσβεία των ΗΠΑ σε χώρα των Βαλκανίων.
Με αφορμή τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας και του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, στις 4 Ιουλίου, ο Αμερικανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ, Φίλιπ Ρίκερ, παρέθεσε δεξίωση, στην οποία παραβρέθηκαν περίπου 1200 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Παρούσα στα εγκαίνια ήταν και η επικεφαλής της διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατασκευή των κτηρίων των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ, Λίντια Μουνίζ, η οποία ανέφερε ότι η νέα πρεσβεία των ΗΠΑ αποτελεί σύμβολο της συνεχούς αμερικανικής παρουσίας στην ΠΓΔΜ και δείγμα της ανάπτυξης των στενών διμερών σχέσεων.
Η τεχνολογική υποδομή, που έχει μεταφερθεί στα υπόγεια του συγκροτήματος της αμερικανικής πρεσβείας, είναι άγνωστη σε όλους, αλλά το μέγεθος του κτιρίου όσο και η έκτασή του αλλά και η έμφαση που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση στην γρήγορη κατασκευή του, καταμαρτυρούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρόκειται να παίξει η συγκεκριμένη πρεσβεία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νικόλα Γκρούεφσκι, θα αισθάνεται κατά πολύ ασφαλέστερος μετά την ολοκλήρωση αλλά και την έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης πρεσβείας, για την οποία έδωσε "γη και ύδωρ" σε όλες τις αμερικανικές υπηρεσίες ώστε να φανεί το "καλό παιδί", ευελπιστώντας να εισπράξει την προστασία τους... Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές, όμως, που τέτοιου είδους αμερικανικές πρεσβείες έπαιξαν άμεσα πρωταρχικό ρόλο στην πτώση καθεστώτων ή δημοκρατιών, όταν τα συμφέροντά τους άλλαζαν προσανατολισμούς...

Kostasxan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου