Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Γιατί η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να είναι "Μακεδονία"

του κ.Γιώργου Ταχτσίδη,
Πολιτικού Αναλυτή.


Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς (Matthew Nimits) απαντώντας σε μία σχετική ερώτηση είπε πρόσφατα: «Είναι γεγονός πως υπάρχει μία ανεξάρτητη χώρα που φέρει το όνομα «Makedonija» (Μακεδονία).
Επίσης είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι της χώρας αυτής μιλάνε μια γλώσσα».
Ο άξονας της πολιτικής του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την πΓΔΜ αποτελείται από:
(1) την υιοθέτηση οριστικής ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό κάνοντας χρήση του όρου «Μακεδονία», έναντι πάντων (erga omnes) και για κάθε χρήση, ώστε να αποφεύγεται σύγχυση με την Ελληνική Μακεδονία και να δοθεί τέλος στην αλλοτριωτική πολιτική και στις εδαφικές βλέψεις της ΠΓΔΜ,
(2) την έμπρακτη εγκατάλειψη από πλευράς της πΓΔΜ της κλοπής της ιστορικής και εθνικής κληρονομιάς της Ελλάδας,
(3) την επικύρωση της τελικής λύσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ο σεβασμός και η εφαρμογή της.
Ας θυμηθούμε εδώ ότι ο Υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως... «δεν υπάρχει άλλη χώρα που φέρει το όνομα Μακεδονία, οπότε δε χρειάζεται κάποιος γεωγραφικός προσδιορισμός. Όλοι ξέρουν ποια είναι η Μακεδονία και όλοι ξέρουν που είναι η Μακεδονία», δηλώνοντας λοιπόν σαφέστατα ότι η στάση της χώρας του είναι ανένδοτη. Επίσης δηλώνει ότι «Το όνομα της πΓΔΜ πρέπει να είναι το συνταγματικό της όνομα: «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Republica Makedonija).
Λέγεται από πολλούς πως η πΓΔΜ έχει το δικαίωμα να διαλέξει όποιο όνομα θέλει για να αυτοπροσδιοριστεί και ότι δικαιούται να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» αφού περιλαμβάνει το 8%-10% του εδάφους της αρχαίας Μακεδονίας,

ενώ το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 20%-25% του εδάφους της Μακεδονίας ως Ρωμαϊκή Επαρχία.

Το κεντρικό ερώτημα που διέπει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ως μέρος του ονόματος ενός κράτους έχει μια ξεκάθαρη απάντηση η οποία βασίζεται:
α) στα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με το όνομα αυτό
β) στις θέσεις των εμπλεκόμενων κρατών για το όνομα αυτό
γ) στην καταγεγραμμένη πολιτική εξέλιξη για το όνομα αυτό.

Δε μπορούμε να δεχτούμε το όνομα της πΓΔΜ να περιέχει τον όρο Μακεδονία ακόμα και μόνο με τον γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος έχει προταθεί ως τώρα - ήτοι Βόρειος Μακεδονία – δεδομένου ότι:
1. Από το 1944, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ μαθαίνει στους νέους της ότι είναι "Μακεδόνες" - όχι ότι είναι Σλάβοι οι οποίοι κατέλαβαν μέρος του βόρειου τμήματος της αρχαίας Μακεδονίας.
2. Ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ λέει πως "η Μακεδονία (ΠΓΔΜ) δε χρειάζεται γεωγραφικό προσδιορισμό επειδή δεν υπάρχει άλλο κράτος με το όνομα Μακεδονία και όλοι ξέρουν που είναι η Μακεδονία":
Όπως βλέπουμε στους χάρτες τους, Μακεδονία για την πΓΔΜ είναι όλη η αρχαία Μακεδονία η οποία βρίσκεται υπό «ελληνική κατοχή» και η οποία πρέπει να απελευθερωθεί.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα γεγονότα που ως σήμερα πλαισιώνουν το ερώτημα για το αν η πΓΔΜ μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα της ή όχι δεν αφήνουν περιθώρια για απαντήσεις, όπως: «Ναι, εάν αυτό» ή «Ναι, εάν εκείνο».
Τα γεγονότα, η πολιτική της ΠΓΔΜ και η στάση του λαού της ΠΓΔΜ πρέπει να μας οδηγούν σε μια και μόνο μια απάντηση:
ΟΧΙ, το όνομα Μακεδονία δεν έχει καμία σχέση με την πΓΔΜ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου