Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Tamifu...H "πανάκεια" των φαρμακοβιομηχανιών

Ένα φάρμακο (το tamiflu) στάθηκε ικανό να αναστρέψει το κλίμα στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αξία των βιομηχανιών φαρμάκων..


Η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν αύξηση των καθαρών κερδών τους και δεν διστάζουν να προβλέψουν ακόμη και ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά διψήφιο ρυθμό τη διετία 2009-2010, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, οι οποίες έκαναν λόγο για αμετάβλητα κέρδη.
Αριθμητικά μεγέθη πέρα από κάθε φαντασία.
Εκεί όπου το 2008 οι εταιρείες φαρμάκων συγχωνεύονταν είτε έκλειναν τα εργαστήρια και τα ερευνητικά τους κέντρα ξαφνικά έγιναν περιζήτητες.
Την ίδια στιγμή... περιχαρείς και οι διεθνείς οίκοι σπεύδουν να ανακτήσουν τη χαμένη αίγλη και κάνουν επενδυτικές προτάσεις. Να αγοράσουμε μετοχές φαρμακοβιομηχανιών. Οχι ό,τι και ό,τι. Των εταιρειών που είναι συμβεβλημένες να παράγουν το θαυματουργό Tamiflu διά πάσα νόσον.
Θεραπεύει τα πάντα από την απλή γρίπη, την ασιατική, την γρίπη των πουλερικών των χοίρων… Και ας μην έχει πλήρως αποδειχτεί. Θεραπεύει πρωτίστως όμως την τρομολαγνία που έχει ενσκήψει τους τελευταίους μήνες και έχει εκπαραθυρώσει κάθε είδηση.
Ουδόλως μας ενδιαφέρει αν αυξήθηκαν οι φόροι, αν ο υπουργός Οικονομικών μελετά νέους φόρους που έχει περιθώρια να επιβάλλει από το ερχόμενο φθινόπωρο. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως μέσω του κολλητού μας γιατρού στο ΙΚΑ να εξασφαλίσουμε το θαυματουργό φάρμακο. Σε οποιαδήποτε τιμή.
Αρκεί να σωθούμε. Αλλωστε ως Ελληνες χαιρόμαστε όταν μπορούμε πριν από τους άλλους να διασφαλίσουμε εαυτούς. Είτε αυτό αφορά προνομιακές μετοχές, είτε ακόμη και την υγεία μας. Και τότε δεν διστάζουμε να πληρώσουμε και μάλιστα όσο, όσο. Και χωρίς να διαμαρτυρόμαστε. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι πάντες. Απο τους παρασκευαστές έως και τους διοικούντες.
Και εμείς θα το μάθουμε καλύτερα από το φθινόπωρο αφού θα έχουμε εξασφαλίσει έναντι αδρού τιμήματος το πολυπόθητο φάρμακο. Εως τότε μπορούμε άφοβα να επενδύσουμε τις οικονομίες μας. Μα φυσικά στην ‘γρίπη’.
Ας ανατρέξουμε στη λίστα με τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες και ας παρακολουθήσουμε τις αναθεωρημένες εκθέσεις των αναλυτών σχετικά με τα αποτελέσματα και τα μερίσματα.
Τι απομένει; Κάποιο ίσως φάρμακο ενάντια στην τρομολαγνία. Αυτή άλλωστε δεν κινεί τα νήματα της οικονομίας εδώ και χρόνια;
Ο φόβος της μάζας...

Ρίτα Ζαχαριάδου

GREECE-SALONIKA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου