Σε ενίσχυση της βάσης της Σούδας προχωρούν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο διπλής αναβάθμισης του ρόλου της αφενός όσον αφορά την πληρέστερη επιτήρηση της Ανατολικής Μεσογείου και αφετέρου την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών δράσεων και στην Αφρική.
Το αμερικανικό σχέδιο- που ήδη έχει πάρει το πράσινο φως από τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας- υποβλήθηκε αρχικά στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και υποστηρίχθηκε με έμφαση από το εδώ αρμόδιο τμήμα της αμερικανικής πρεσβείας και προσωπικά τον πρέσβη κ. Σπέκχαρντ.
Οι επεκτάσεις των δυνατοτήτων της βάσης αφορούν την τοποθέτηση σύγχρονων υποδομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων πτήσεων αεροσκαφών ετησίως, ενώ ένα καινούργιο σκέλος των νέων τεχνικών διευκολύνσεων αφορά τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας -τα γνωστά Ρ-3- που εκτελούν αντιτρομοκρατικές περιπολίες.Το κόστος του σχεδίου εκσυγχρονισμού εκτιμάται από εμπλεκόμενους επιτελείς σε μερικές δεκάδες εκατ. δολάρια, ενώ δεν περιλαμβάνει νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Παρ΄ όλο που ο αμερικανικός σχεδιασμός για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Σούδας- που χρησιμοποιείται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ - έχει δρομολογηθεί εδώ και περίπου έναενάμισι έτος, ειδικοί εκτιμούν ότι σχετίζεται με τις εξελίξεις στο Ιράν αλλά και τον νέο ρόλο του ΝΑΤΟ για επεμβάσεις ουσιαστικά σε όλο τον κόσμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006, όταν ήταν και πάλι στην επικαιρότητα μια πιθανή επίθεση των Αμερικανών στο Ιράν, ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης σε σχετική ερώτηση για χρήση της Σούδας είχε αφήσει ανοιχτό το θέμα λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες και εκπληρώνει. Είναι αξιοσημείωτη η «ελκυστικότητα», που, σύμφωνα με έμπειρους επιτελείς, απέκτησε τελευταία η Σούδα όχι μόνο για τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ αλλά και για την αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (Αfrica Command). Ειδικότερα πριν από 3 μήνες επισκέφθηκε τη βάση ο διοικητής του Αfrica Command στρατηγός William Ε. Ward με αφορμή την μεγάλη άσκηση του 6ου Στόλου «Ρhoenix Εxpress», που άρχισε από τη Σούδα με τη συμμετοχή 14 χωρών της Ευρώπης και της Αφρικής. Σ΄ αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον συγκεντρώνει κυρίως το νεοϊδρυθέν στη Σούδα Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση πληρωμάτων πλοίων του ΝΑΤΟ και συμμαχικών οργανισμών (π.χ. χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου) σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και νηοψίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες αναβαθμίσεις υποδομών έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και στο αμιγώς ναυτικό σκέλος της Σούδας, το οποίο εκτός από ανεφοδιαστικό κέντρο λειτούργησε στις τελευταίες κρίσεις και ως προωθημένη βάση τεχνικής εξυπηρέτησης- επισκευής υποβρυχίων.
Η συμφωνία
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ στην Αθήνα, παρ΄ όλο που οι σχετικές εργασίες δεν έχουν ακόμη αρχίσει, σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι αιτηθείσες αναβαθμίσεις του τεχνολογικού εξοπλισμού εντάσσονται στο πλαίσιο των απλών εξυπηρετήσεων λειτουργικού χαρακτήρα και δεν επηρεάζουν τους όρους της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας (DΕCΑ) που διέπει την ύπαρξη και λειτουργία «στρατιωτικής διευκόλυνσης». Προσθέτουν δε ότι οι περισσότερες από τις νέες υποδομές θα χρησιμοποιούνται και από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Ερωτηματικά
ΠΑΝΤΩΣ, πέραν από την πτυχή που αφορά το εύρος των εκσυγχρονισμών και αν αυτό αγγίζει την υπάρχουσα συμφωνία, διπλωματικοί κύκλοι εξέφραζαν τον προβληματισμό τους κατά πόσο θα έπρεπε να δοθεί τόσο εύκολα το αρχικό πράσινο φως και αν υπήρξε διπλωματικό αντισταθμιστικό όφελος σε κάποια θέματα εθνικού ενδιαφέροντος που επηρεάζονται από τις ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο, σχολίαζαν, που αυτή την περίοδο οι ΗΠΑ με τη στάση τους στο ΝΑΤΟ ανέχονται την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή.
Kostasxan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου