Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Ρωσική ανάλυση αναφέρεται σε πιθανό πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας

Θερμά σενάρια από τους Ρώσους

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο έχουν δώσει αφορμή για διάφορα σχόλια τόσο στα διεθνή κέντρα αποφάσεων όσο και στα διεθνή Μέσα Ενημερώσεως. Από τις προκλητικές ενέργειες είναι λογικό να υπάρχει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ένταση που υποχρεώνει ακόμη και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας να προβληματίζονται, να ζητούν αλλαγή γραμμής στην εξωτερική πολιτική και να ζητούν την αποστολή τελεσιγράφων προς το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας.
Η ένταση έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αναλυτών διάφορων αμυντικών ινστιτούτων και οργανισμών αλλά και μεγάλων εφημερίδων (και ηλεκτρονικών).
Μεταξύ των διεθνών Μέσων που ασχολούνται με την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και η ηλεκτρονική εφημερίδα «Πράβδα» της Ρωσίας. Η εφημερίδα κάνει μια ανάλυση νια τα ενδεχόμενο πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας. Την ανάλυση μετέφρασαν διπλωμάτες, οι οποίοι και την ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους.
Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα, λοιπόν, ένας πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει και πάλι από την Κύπρο διότι σε αυτήν (υφαλοκρηπίδα) εντοπίστηκαν πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων.
Ολόκληρη η μεταφρασμένη ανάλυση της «Πράβδα» όπως αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Ελλήνων διπλωματών έχει ως εξής:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στις παλαιές αντιθέσεις, λόγω της Κύπρου, προστέθηκαν καινούργιες, αφού στην ελληνική και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα εντοπίστηκαν πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων», γράφει η ιστοσελίδα www.pravda.ru.
Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι ως το τέλος του 2009 η Τουρκία πρέπει να επιλύσει όλο τα προβλήματα που παρακωλύουν την ένταξη της στην Ε.Ε.. εκ των οποίων το οξύτερο είναι το Κυπριακό.
Στο ρεπορτάζ παρατίθεται δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα, «υποσχέθηκε να συνεχίσει η Κύπρος να παρακωλύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», διότι η Τουρκία προσπαθεί να μην επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους.
Επίσης, η ιστοσελίδα αναφέρεται εκτενώς στις έρευνες της Κύπρου με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα της το 2008-2009 σε συνεργασία με αμερικανική και νορβηγική εταιρείες, περιγράφοντος την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
Η ιστοσελίδα σχολιάζει την κατάσταση ως εξής:
«Δημιουργείται η εντύπωση ότι η τουρκική ηγεσία επιδιώκοντας να εκμεταλλευθεί οικονομικά του ενεργειακούς πόρους έχασε τελείως το αίσθημα της πραγματικότητας.
Έτσι στα τέλη Μαΐου του 2009 η Άγκυρα δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην αμερικανική εταιρεία να πραγματοποιήσει έρευνες κοντά στις ακτές της Κύπρου απειλώντας να παρέμβει δυναμικά. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται γιο δύο χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Όλα δείχνουν ότι οι Τούρκοι προτίθενται αποφασιστικά να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στα κυπριακά ή ακόμη και στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Γι αυτό στις 19 Ιουλίου οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσαν ότι θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα για τις έρευνες των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλησίον των ακτών της".
Φυσικό, οι Έλληνες αδελφοί δεν θα αφήσουν τους Κυπρίους μόνους τους αντιμέτωπους με τους Τούρκους. Λαμβάνοντας υπόψη τα αμερικανικά συμφέροντα σε αυτήν την υπόθεση, η έκβαση της νέας διαμάχης είναι ασαφής.
Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η διαμάχη γιο τον διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα και την Τουρκία στον πόλεμο. Η σημερινή κατάσταση δείχνει σαφώς ότι η Δύση και ειδικότερα το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τις εσωτερικές διαμάχες των μελών του. Χωρίς να αναφερθούμε σε άλλες χώρες, όπου αναλαμβάνουν τον ρόλο του διαιτητή».
Επίσης, η ιστοσελίδα διευκρινίζει ότι τα αμφισβητούμενα από την Τουρκία ύδατα συνδέονται με τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, καθώς και τα ελληνικά νησιά, των οποίων η ελληνική κυριαρχία αμφισβητείται από την Τουρκία».
Στην ρωσική ανάλυση διαπιστώνουμε τις αποστάσεις που κρατάει η ρωσική εφημερίδα από την δύση, ταυτόχρονα όμως κατανοούμε τον βαθμό αντίληψης της πραγματικότητας και τις ανακατατάξεις που προσπαθεί ο Λευκός Οίκος να επιβάλει στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της Τουρκίας. Για το πώς αντιλαμβάνεται η ρωσική κυβέρνηση τις διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν και του νέο-οθωμανικού καθεστώτος της Άγκυρας, θα ενημερωθούμε όταν στις 6 Αυγούστου ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκληρώσει την αιφνίδια επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.
Σαφές γίνεται, δε, πως ενώ τα «αίματα ανάβουν» οι διαθέσεις των Τούρκων ποικίλουν, σκεπτόμενοι τις οικονομικές απώλειες και ζημίες λόγω και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και λόγω της «κόντρας» που θα ανοίξει με τα ρωσικά συμφέροντα που επιθυμούν την μη αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης στα Βαλκάνια και της ανατολική Μεσόγειο.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/07/blog-post_6179.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου