Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Επιβεβαιώνει το Ιράν ότι οι βιομηχανίες του χτυπήθηκαν από το «σκουλήκι» Stuxnet

Τεχεράνη, Ιράν
Το Ιράν επιβεβαίωσε πως το βιομηχανικό σύστημα υπολογιστών του έπεσε θύμα κυβερνοτρομοκρατίας· μεγάλος αριθμός υπολογιστών έχει μολυνθεί από το «σκουλήκι λογισμικού» Stuxnet αλλά καταβάλλονται προσπάθειες για το περιορισμό της ζημιάς, αναφέρουν οι αρμόδιες Αρχές.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ορυχείων και Μετάλλων του Ιράν τόνισε στο πρακτορείο Mehr πως 30.000 υπολογιστές που ανήκουν στις μονάδες του υπουργείου έχουν μολυνθεί ήδη από το σκουλήκι.

Όπως δήλωσε ο Μαχμούντ Αλβάιε το σύστημα ελέγχου της ιρανικής βιομηχανίας έχει κατασκευασθεί από τη Siemens και ο Stuxnet έχει σχεδιασθεί για να επιτίθεται σε τέτοια συστήματα και να μεταφέρει εμπιστευτικά στοιχεία στο εξωτερικό.

Πολλά υπουργεία έχουν συστήσει κοινό στρατηγείο αντιμετώπισης για να καταπολεμήσουν τον «κατασκοπευτικό σκουλήκι» και να αποφύγουν περαιτέρω ζημιές στα εμπιστευτικά βιομηχανικά τους δεδομένα και στην υποδομή της χώρας.

Νωρίτερα εντός της εβδομάδας υπήρχαν αναφορές πως ένας από τους στόχους του σκουληκιού ενδέχεται να ήταν ο πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέχρ, στο νότιο Ιράν, ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Στο παρελθόν είχαν καταγραφεί σε δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφορές για σαμποτάζ στο πυρηνικό πρόγραμμα και τις εγκαταστάσεις του Ιράν με στόχο να καθυστερήσει η εφαρμογή των σχεδίων της Τεχεράνης.

Επιπλέον, το πρακτορείο ISNA μεταδίδει πως η Ατομική Οργάνωση του Ιράν διοργάνωσε αυτήν την εβδομάδα σεμινάριο για τη βελτίωση της άμυνας των δεδομένων της οργάνωσης στον κυβερνοχώρο, ιδίως από το Stuxnet και να «εξερευνήσει τρόπους για την αφαίρεσή του».

Η ύπαρξη του Stuxnet έγινε για πρώτη φορά γνωστή το περασμένο Ιούλιο από Γερμανούς ειδικούς και έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα δράσης στο Ιράν, την Ινδονησία, την Ινδία και τις ΗΠΑ

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/stuxnet.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου