Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Mεγάλη άσκηση κυβερνοπολέμου στις ΗΠΑ


ImageΕπτά αμερικανικά υπουργεία, 12 διεθνείς εταίροι και 60 μεγάλες εταιρείες παίρνουν μέρος στην άσκηση «Κυβερνοκαταιγίδα III», μια προσομοίωση ηλεκτρονικού πολέμου που ξεκίνησε την Τρίτη και θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις ημέρες. Κρίσιμες υποδομές ηλεκτρονικών συναλλαγών, ηλεκτροδότησης και ύδρευσης θα βρεθούν στο στόχαστρο εκατοντάδων εικονικών επιθέσεων.
«Στον πυρήνα της, η άσκηση αφορά την ικανότητα αντίδρασης, εξετάζοντας την δυνατότητα του έθνους να αντιμετωπίζει με απώλειες ή ζημιές σε βασικές διαστάσεις της σύγχρονης ζωής» αναφέρει ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Ολοκλήρωσης Κυβερνοασφάλειας και Επικοινωνιών.

Το Κέντρο ιδρύθηκε το 2009 και υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο πραγματοποιεί την άσκηση σε συνεργασία με τα υπουργεία Άμυνας, Εμπορίου, Ενέργειας, Δικαιοσύνης,  Οικονομικών και Μεταφορών. Συμμετέχουν επίσης 60 εταιρείες από τους κλάδους της Πληροφορικής, των Επικοινωνιών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της ενέργειας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι διεθνείς εταίροι που συμμετέχουν είναι: Αυστραλία, Βρετανία, Ελβετία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία και Σουηδία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι χιλιάδες αξιωματούχοι και εργαζόμενοι που παίρνουν μέρος στο Cyber Storm III θα πρέπει να αντιμετωπίσουν 1.500 εικονικές επιθέσεις, στις οποίες οι χάκερ θα εκμεταλλευτούν γνωστά ευάλωτα σημεία στις ηλεκτρονικές υποδομές. Λεπτομέρειες, πάντως, δεν γνωστοποιήθηκαν.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει αναγνωρίσει ότι ο κυβερνοχώρος θα μπορούσε να αποδειχθεί βασικό πεδίο πολέμου για τον 21ο αιώνα.

Εκτός από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, που έχει έδρα το Άρλινγκτον, ο Ομπάμα ίδρυσε φέτος Διοίκηση Κυβερνοχώρου που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Η άσκηση «Κυβερνοκαταιγίδα» διεξάγεται ανά δύο χρόνια. Η φετινή άσκηση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακάλυψη του διαδικτυακού σκουληκιού Stuxnet, το οποίο σχεδιάστηκε να μολύνει βιομηχανικά συστήματα ελέγχου και εντοπίστηκε προ ημερών σε υπολογιστές πυρηνικού εργοστασίου του Ιράν.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου