Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η Κίνα κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Ιαπωνία


Με τη λήψη «περαιτέρω μέτρων» κατά της Ιαπωνίας προειδοποίησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο εάν δεν προχωρήσει στην «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση του καπετάνιου του κινεζικού αλιευτικού που κρατούν οι αρχές του Τόκιο, προκαλώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα στις δυο χώρες.
«Σε αντίθετη περίπτωση, η Κίνα θα λάβει μέτρα», τόνισε ο Ουέν Τζιαμπάο στα πρώτα δημόσια σχόλιά του για το θέμα, επισημαίνοντας ότι η Ιαπωνία «φέρει ολοκληρωτικά την ευθύνη για την κατάσταση και θα υποστεί και όλες τις συνέπειες».
Η σινο-ιαπωνική διπλωματική κρίση άρχισε με τη σύλληψη, στις 7 Σεπτεμβρίου του πληρώματος ενός κινεζικού αλιευτικού το οποίο συγκρούσθηκε με δυο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής σε διαφιλονικούμενα ύδατα.
Η Κίνα έχει διακόψει από την Κυριακή κάθε επαφή σε ανώτερο επίπεδο με τις ιαπωνικές αρχές, ενώ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συνομιλίες με Ιάπωνες ηγέτες στη σύνοδο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ζήτησε τη διεξαγωγή συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο με την Κίνα το συντομότερο δυνατόν, με στόχο την εκτόνωση της διπλωματικής κρίσης.
«Θα ήταν καλό να υπάρξουν συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και ένα συνολικό διάλογο για τα στρατηγικά θέματα», δήλωσε ο Γιοσίτο Σενγκόκου.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου