Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Oι ΗΠΑ ανατίμησαν από μόνες τους το γουάν! - Εμπορικός πόλεμος με την Κίνα


ImageTελικά οι ΗΠΑ έκαναν την απειλή τους; πράξη σε ότι αφορά το υποιμημένο γουάν και τον τρόπο αντιμετώπισής του αφού μετά από χρόνια πιέσεων δεν έχουν κατα΄φέρει να πείσουν τους Κινέζους να προχωρήσουν σε ανατίμησή του. Με νομοσχέδιο -που δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθεί και από τη Γερουσία- προβλέπει ότι το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα υποτιμημένα νομίσματα, ως παράνομες εξαγωγικές επιδοτήσεις, ούτως ώστε οι αμερικάνικες εταιρίες να μπορούν να ζητούν την επιβολή δασμών και να αντιμετωπίζεται το πλεονέκτημα της Κίνας στις τιμές των προϊόντων που παράγει.
"Τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμο Εμπορίου παραβιάζει το νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, σχετικά με το γιουάν", σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γιάο Τζιάν, είπε πως το μέτρο αυτό, δηλαδή η επιβολή δασμών στο όνομα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, δεν συμμορφώνεται με τους συναφείς κανονισμούς του ΠΟΕ.

Για να γίνει νόμος το κείμενο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και να κυρωθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αναλυτές λένε ότι το νομοσχέδιο εάν εγκριθεί ίσως πυροδοτήσει «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας. Το Αμερικανοσινικό Εμπορικό Επιμελητήριο εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο δεν θα συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε θα επιτύχει τους στόχους που διακηρύσσει.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου