Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τριετές πάγωμα των μισθών...!

  • Στην ονομαστική τους αξία θα παραμείνουν σταθεροί για μία τριετία οι μισθοί και όχι στην πραγματική - αγοραστική, γεγονός που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα φτωχύνουν όσο θέλει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου
  • "Κρεμάει" τα προπογανδιστικά παπαγαλάκια η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, τα οποία κυκλοφορούν εκθέσεις ιδεών που αναφέρονται σε ενεργοποίηση του Παπανδρέου για να μην αδικηθούν οι μη έχοντες!!!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε σήμερα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα παγώσουν για την επόμενη τριετία, κάτι που άλλωστε ήταν αναμενόμενο και προβλεπόταν στο Μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα μας με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου, δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Πεταλωτή αν «σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων». Η απάντηση του κ. Πεταλωτή δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών: «Αυτό είναι μία απόφαση που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί, είναι νομοτεχνικό θέμα».
Υπενθυμίζεται ότι στη σελίδα 24, το Μνημόνιο προβλέπει επί λέξει τα εξής: ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, έως τον Δεκέμβριο του 2010 στην «εφαρμογή μέτρων για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια».
Εξίσου ξεκάθαρο είναι και το Μνημόνιο για τις επερχόμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις: «η Κυβέρνηση θα προτείνει και το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει νομοθεσία για την μεταρρύθμιση του πλαισίου μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που θα προβλέπουν τη μείωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρόνου εργασίας.
Θα επιτρέψει σε τοπικά σύμφωνα να θέτουν τις μισθολογικές αυξήσεις χαμηλότερα από τις κλαδικές συμφωνίες και να εισάγουν αμοιβές που θα συνδέονται με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης.
Η Κυβέρνηση θα αλλάξει τον κανονισμό σχετικά με το σύστημα διαιτησίας, (Νόμος 1876/1990) έτσι ώστε και τα δύο μέλη να μπορούν να καταφύγουν στη διαιτησία αν διαφωνούν με τη πρόταση του μεσολαβητή. Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς με εισαγωγή μισθών κάτω από τον κατώτατο μισθό (subminima) για ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι και θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται ότι οι τρέχοντες κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία χρόνια.
Η κυβέρνηση θα αλλάξει την νομοθεσία για την προστασία της εργασίας παρατείνοντας την περίοδο μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος, μειώνοντας το συνολικό επίπεδο αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης και διασφαλίζοντας ότι το καθεστώς αποζημίωσης θα είναι το ίδιο για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες, αυξάνοντας το ελάχιστο όριο ενεργοποίησης των κανόνων μαζικών απολύσεων ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις και διευκολύνοντας τη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και ημιαπασχόλησης».

Με εντολή Γιώργου η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους "μη έχοντες"
Σε αναζήτηση μέτρων τα οποία θα ανακουφίσουν τα κοινωνικά στρώματα που απειλούνται να οδηγηθούν στη φτώχια και την εξαθλίωση, λόγω της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν αντέχει το βάρος της οικονομικής εξαθλίωσης, μεγάλου αριθμού πολιτών, που αποτελούν και τον βασικό κορμό των υποστηρικτών του και αγωνιωδώς προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προστατευτικό δίχτυ, για να μη δημιουργηθούν στρατιές εξαθλιωμένων.
Δεν είναι κακή η σκέψη. Γίνεται, όμως, κακή, όταν η λύση αναζητείται στην περαιτέρω συρρίκνωση των μεσαίων εισοδημάτων, που θα αναλάβουν όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης, είτε αφορά στη μείωση του ελλείμματος, είτε στη μείωση του χρέους, είτε στη διάσωση από τη φτώχια μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Εκείνοι που επωφελήθηκαν από το φαγοπότι των προηγούμενων ετών εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Στο πλαίσιο, πάντως, της εφαρμογής μέτρων που θα δώσουν μια ανάσα σε ευαίσθητα στρώματα της κοινωνίας, το i-R πληροφορείται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εντολή να καθιερωθεί νομοθετικά η «προσυνταξιακή προνοιακή πολιτική», η οποία θα καλύπτει στοχευμένες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως ανάπηροι, πολύτεκνοι, μητέρες, άνεργοι κλπ. Για το θέμα αυτό έγινε χθες (Κυριακή) ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας.
Οι κοινωνικές, αυτές, κατηγορίες θα τύχουν κοινωνικών παροχών, αλλά και ενός μικρού επιδόματος. Τα χρήματα, που θα απαιτηθούν θα προέλθουν από την εξοικονόμηση πόρων από το ασφαλιστικό σύστημα, με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού.

Μήπως κάποιος, πρέπει να πει σε όλους αυτούς που βγάζουν τις εκθέσεις ιδεών (γιατί τα γενικολογήματα και οι ομιχλώδεις παρεμβάσεις είναι καλές στη θεωρία και μόνο εκεί, αφού στην πράξη δεν υφίστανται...) πως άδικα προσπαθούν, αφού η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τους εκθέτει ανεπανόρθωτα;
Όσο μαλακά και αν προσπαθούν να περάσουν τα μέτρα τα μίσθαρνα του ΔΝΤ -είναι γνωστά τα σεμινάρια που έγιναν σε δημοσιογράφους- δεν θα μπορέσουν να κρύψουν την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική, η οποία δεν θέλει να γνωρίζει πως απευθύνεται σε ανθρώπους, αλλά προτιμά να βλέπει αριθμούς. Εκτός και εάν ο κύριος Παπανδρέου σκοπεύει να ελαφρύνει (ποιούς πρώτα άραγε και με ποιά "αντικειμενικά κριτήρια";) δανειζόμενος κατ' έτος από το ΔΝΤ για να καλύψει τις "ειδικές ανάγκες" της επιμερισμένης "κοινωνικής πολιτικής" του. Και αυτό θα σημαίνει πως θα αυξάνει το χρέος της χώρας και θα εγκαθιδρύει το ΔΝΤ και τους νεοταξικούς μηχανισμούς ολοένα και περισσότερο (σε βάθος χρόνου και σε ποιότητα εφαρμοσμένης άσκησης πολιτικής) στους έλληνες πολίτες.
Αυτό επιθυμεί άραγε ο κύριος Παπανδρέου, ο φερόμενος και ως πρωθυπουργός της χώρας;


Υ.Γ.: Στη φωτογραφία, ο Γιώργος Παπανδρέου απεικονίζεται σε στάση αρπαγής... Τυχαίο; Δε νομίζω... Κύριοι της κυβέρνησης, αποτύχατε. Ομολογήστε το, δεν είναι ντροπή. Ντροπή και αίσχος είναι να κρύβετε την αποτυχία σας όταν όλοι την βλέπουν με γυμνό μάτι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου