Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Όταν ήταν "ρομαντικό" να ανατινάζεις ξενοδοχεία...

Ένα σχόλιο που λίγοι παρατήρησαν στην συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα New York Times η Ισραηλινή ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζίπι Λίβνι έχει κάνει τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι αυτό αποδεικνύει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βλέπουν «διαφορετικά» όταν πρόκειται για το θέμα της «τρομοκρατίας».


Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η Λίβνι, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Καντίμα του Ισραήλ, υπερηφανευόταν ότι οι γονείς της, που ήταν και οι δύο μέλη της σιωνιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Irgun τη δεκαετία του 1940, ήταν το πρώτο ζευγάρι που παντρεύτηκε στο νεοϊδρυθέν κράτος του Ισραήλ.


«Και οι δύο από αυτούς ήταν στην Irgun," δήλωσε η Λίβνι. «Ήταν αγωνιστές της ελευθερίας, και συναντήθηκαν ενώ επιβιβάζονταν σε ένα βρετανικό τρένο. Όταν η Βρετανική Αρχή ήταν εδώ, λήστεψαν ένα τρένο για να πάρουν τα χρήματα προκειμένου να αγοράσουν όπλα. "


Στο σημείο αυτό η δημοσιογράφος των New York Times, DeborahSolomon σχολίασε: «Ήταν μια πιο ρομαντική εποχή».


"Έχω γνωρίσει την δημοσιογράφο Deborah Solomon, - είναι μία έξυπνη κυρία," γράφει ο Philip Weiss, ο οποίος επισήμανε το σχόλιο αυτό στο blog του (http://mondoweiss.net/). "Αναρωτιέμαι αν ήταν ποτισμένη, όπως ήμουν κι εγώ, στον Σιωνισμό, και σε ποιο βαθμό. Αυτό σε οδηγεί να γίνεις μονόπλευρος".


Ο (Εβραίος) Weiss επισημαίνει ότι η Irgun, η οποία αγωνιζόταν για τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους, ήταν υπεύθυνη για τον βομβαρδισμό του ξενοδοχείου King David Hotel στην Ιερουσαλήμ το 1946. Εκείνη η επίθεση κόστισε τον θάνατο 91 ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών και Βρετανών υπηκόων, και πιστεύεται ότι η ημέρα εκείνη θα παραμείνει ως η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του.


Τα μέλη της Irgun απορροφήθηκαν από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεων μετά την ίδρυση του Ισραήλ.

(Σε αυτές μάλιστα, υπηρέτησε ως υπολοχαγός η ίδια η κυρία Λίβνι καθώς και στην επίλεκτη μονάδα της Μοσάντ, που είχε αναλάβει την ευθύνη για την Επιχείρηση Οργή του Θεού τη δεκαετία του 1980 (μια μυστική ισραηλινή επιχείρηση δολοφονιών ατόμων φερόμενων ως εμπλεκομένων έμμεσα ή άμεσα στις δολοφονίες των Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972). Βλέπε άρθρο για την Λίβνι).


Ο πολιτικός βραχίονας της οργάνωσης είναι ο πρόδρομος του σημερινού κόμματος της Λικούντ, ο ηγέτης του οποίου, Βενιαμίν Νετανιάχου, είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ.


Ο Matt Duss στο ThinkProgress προχωρεί πολύ περισσότερο από ό, τι ο Weiss στην κριτική του για το πώς παρουσιάζεται από τους Times η Irgun.


"Το εκπληκτικό εδώ δεν είναι μόνο ότι η Σόλομον παραβλέπει να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό της Livni για τους γονείς της που ήταν ενταγμένοι σε τρομοκρατική απελευθερωτική οργάνωση, και για τους οποίους λέει ότι «αγωνίζονταν για την ελευθερία», αλλά από μόνη της, η Σόλομον, προθυμοποιείται να ωραιοποιήσει ακόμα πιο πολύ την εικόνα της οργάνωσης", λέει ο Duss.


O Duss επισημαίνει ότι, την εποχή των επιθέσεων της Irgun, η ίδια η εφημερίδα Times χαρακτήριζε τις δραστηριότητες της οργάνωσης ως "τρομοκρατικές".


"Μπορείτε να φανταστείτε οποιονδήποτε mainstream Αμερικανό δημοσιογράφο να μιλάει για την τρομοκρατική Χαμάς με τέτοιον τρόπο; Αμφιβάλλω", γράφει ο Duss.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου