Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Στρατηγός ειρωνεύεται τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Ο διοικητής της διεθνούς δύναμης του Αφγανιστάν χλευάζει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ
Ο στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, διοικητής της διεθνούς δύναμης του Αφγανιστάν, χλεύασε τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ενώ υποστήριξε ότι αισθάνθηκε "προδομένος" από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Καμπούλ, σύμφωνα με δηλώσεις του που φιλοξενούνται σε άρθρο του περιοδικού Rolling Stone.

Η τεταμένη σχέση του στρατηγού με το Λευκό Οίκο διακρίνεται ολοφάνερα στην παρουσίαση που του έκανε το περιοδικό την Δευτέρα.

Σύμφωνα με το περιοδικό ο Μακρίσταλ χλεύασε τον αντιπρόεδρο, ο οποίος είναι γνωστό ότι εκφράζει σκεπτικισμό για τη στρατηγική που ακολουθείται στο Αφγανιστάν. "Θα με ρωτήσετε για τον Τζο Μπάιντεν; Ποιος είν' αυτός;", φέρεται να ρώτησε ο στρατηγός. Στη συνέχεια, κάνοντας λογοπαίγνιο με το όνομα του αντιπροέδρου, πρόσθεσε: "Μήπως είπατε Bite me;" ("άντε χάσου" στα αγγλικά).

Ο στρατηγός είπε επίσης ότι αισθάνθηκε "προδομένος" από τον Καρλ Έικενμπερι, τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Καμπούλ σε μια συζήτηση που έγινε πέρσι στο Λευκό Οίκο με θέμα τη στρατηγική στο Αφγανιστάν. Αναφερόμενος σε ένα εσωτερικό ανεπίσημο έγγραφο του πρεσβευτή το οποίο διέρρευσε και στο οποίο ο Έικενμπερι εξέφραζε αμφιβολίες για το αίτημα του στρατηγού για αποστολή ενισχύσεων, ο τελευταίος σχολίασε: "Ιδού κάποιος που θέλει να καλύψει τα νώτα του για τα ιστορικά βιβλία. Έτσι, αν αποτύχουμε, θα μπορεί να λέει: εγώ σας τα 'λεγα".

Το άρθρο επανέρχεται στις τριβές του στρατού με το Λευκό Οίκο το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μελετούσε το ενδεχόμενο αποστολής ενισχύσεων στο Αφγανιστάν, όπως ζητούσε ο στρατηγός. Μολονότι τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος ικανοποίησε τα περισσότερα αιτήματα του Μακρίσταλ, αυτός χαρακτήρισε "οδυνηρή" την περίοδο εκείνη.

Ένας από τους συμβούλους του, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, υποστήριξε ότι στον στρατηγό δεν έκανε καλή εντύπωση η συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στο Λευκό Οίκο αφότου ο πρόεδρος τον όρισε επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. "Ήταν μια δεκάλεπτη συνάντηση για μια φωτογραφία. Ο Ομπάμα δεν γνώριζε τίποτα γι' αυτόν (...) δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα", ανέφερε η πηγή αυτή.

Στο άρθρο ο στρατηγός εμφανίζεται να αγνοεί και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. "Ωχ, άλλο ένα e-mail του Χόλμπρουκ. Δεν θέλω ούτε να το ανοίξω", φέρεται να είπε κοιτάζοντας το κινητό τηλέφωνό του.

Συζητώντας μέσα στο δωμάτιο ενός παρισινού ξενοδοχείου, ο Μακρίσταλ φέρεται να γκρίνιαζε επειδή επρόκειτο να γευματίσει με έναν Γάλλο υπουργό, ο οποίος δεν κατονομάζεται. "Πώς αφέθηκα να υποκύψω να συμμετάσχω σ' αυτό το δείπνο", ρώτησε. Ο βοηθός του, συνταγματάρχης Τσάρλι Φλιν του απάντησε ότι αποτελεί τμήμα των υποχρεώσεων που ανέλαβε "μαζί με το αξίωμά του", οπότε ο στρατηγός, κάνοντας μια άσεμνη χειρονομία, ξαναρώτησε: "Κι αυτό, πάει κι αυτό μαζί με το αξίωμα;"
SKAI.GR

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_5118.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου