Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η Άγκυρα πραγματοποιεί διπλή στρατιωτική πρόκληση σε Ελλάδα και Ισραήλ

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός και ως υπουργός Εξωτερικών δεν έχει να πει τίποτε για την τουρκική προκλητικότητα;
  • Σήμερα ο τουρκικός στόλος κύκλωσε την Κρήτη με επιθετικές κινήσεις...
  • Την ίδια ανοχή δεν αναμένεται να επιδείξει η Ισραηλινή πλευρά, αφού το Τελ Αβίβ έχει αποδείξει πως δεν σηκώνει τους τουρκικούς "τσαμπουκάδες"
  • H Άγκυρα παραχωρεί 30 F-16 στην Αλβανία. Γιατί αυτή η γενναιοδωρία; Πού αποσκοπούν οι "καλοί μας γείτονες", κύριε Παπανδρέου;
Επί τρεις ημέρες και μέχρι τις 14.00 ώρα Ελλάδος σήμερα, πέντε τουρκικές φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, ένα πετρελαιοφόρο, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και έξι μαχητικά F-16 της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποιούσαν μικτά σενάρια αεροναυτικών και ανθυποβρυχιακών ασκήσεων σε μία περιοχή που ξεκινά 70 χλμ δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει με τα νότια της Ρόδου. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι στις 26 και 27/06 συμμετείχαν στην άσκηση δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ένα αμερικανικό Ρ-3 Οrion κι ένα ιταλικό.
Οι τέσσερις τουρκικές φρεγάτες που αποτελούν και τα μέλη του Τask Group αποτελείται από δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ-200Τ και δύο O.H.Perry (TCG Kemalreis, TCG Turgutreis, TCG Gaziantep, TCG Giresun) και το πετρελαιοφόρο "ΑΚΑΡ" με διοικητή τον ναύαρχο Mücahit Şişlioğlu, ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος της άσκησης στο Ιόνιο και σήμερα εκτέλεσαν το δεύτερο μέρος της άσκησης δυτικά της Κρήτης με την συμμετοχή 6 F-16 που πέταξαν νότια της Κρήτης και υπέπεσαν σε μία παράβαση του FIR Αθηνών και ενός CN-235 που υπέπεσε σε άλλη μία παράβαση.
Ενώθηκαν με τον τουρκικό στόλο στα δυτικά της Κρήτης και εκτέλεσαν ΤASMO. Στο Ιόνιο και στα δυτικά της Κρήτης υπήρχε από ελληνικής πλευράς ένα ναρκαλιευτικό, ενώ μεταστάθμευσε και ένα Super Puma στην Πελοπόννησο για την περίπτωση που χρειαζόταν η εκτέλεση αποστολής έρευνας-διάσωσης.
Επίσης, την ίδια ώρα που σήμερα ασκείτο η μοίρα του τουρκικού στόλου στα δυτικά της Κρήτης, μία άλλη τουρκική φρεγάτα η Zafer (F253), πρώην USS Thomas C Hart, κλάσης KNOX, που παραλήφθηκε στις 30/08/93, εκτελούσε άλλη άσκηση στα ανατολικά της Κρήτης στο ύψος της Ρόδου.
Δηλαδή σήμερα οι τουρκικές δυνάμεις είχαν «κυκλώσει» την Κρήτη από τα δυτικά τα ανατολικά και τα νότια με πέντε φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, έξι μαχητικά και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Και με την κύρια δύναμη να προέρχεται όχι από τα μικρασιατικά λιμάνια, αλλά από την Αλβανία!
Η τουρκική μοίρα κατευθύνεται τώρα προς το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και μετά θα πλεύσει κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ επιστρέφοντας στην Τουρκία.

30 F-16 παραχωρεί η Άγκυρα στην Αλβανία!
Η ελληνική πλευρά (Πεντάγωνο και όχι Μαξίμου) προβληματίζεται και για την προοπτική παραχώρησης από την Τουρκία στην Αλβανία 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας - Αλβανίας είναι πολλές και σημαντικές.
Η Άγκυρα έχει αναλάβει, μεταξύ των άλλων:
• Την εκπαίδευση των αλβανικών Ειδικών Δυνάμεων, η οποία προβλέπει την εκπαίδευση ενός τάγματος των αλβανικών δυνάμεων από Τούρκους στα Τίρανα. Επίσης, αναδιοργάνωση της ταξιαρχίας Ειδικών Δυνάμεων, με παροχή τεχνικής υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας από την Τουρκία. Ένα τάγμα Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύτηκε για αποστολές στο εξωτερικό.
• Την εκπαίδευση της Προεδρικής Φρουράς.
• Ανακατασκευή ναυτικών βάσεων σε Δυρράχιο και Αυλώνα.
• Εκσυγχρονισμό εργοστασίου όπλων.
• Αναβάθμιση Ακαδημίας Αεροπορίας.
• Ανακατασκευή υγειονομικών κέντρων.
• Εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στους σπουδαστές του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου Τιράνων.
Είναι σαφές ότι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και το μόνο που απομένει εκτός του ελέγχου της Άγκυρας είναι ο εναέριος χώρος της Αλβανίας. Και γι' αυτό όμως φαίνεται ότι υπάρχουν συζητήσεις.
Με απόφαση του ΝΑΤΟ, ο εναέριος χώρος της Αλβανίας ελέγχεται από το αεροπορικό υποστρατηγείο της Λάρισας. Έπειτα από συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας και Αλβανίας, ο εναέριος χώρος της τελευταίας σε θέματα αεράμυνας και εναέριας αστυνόμευσης ελέγχεται το πρώτο 15ήμερο κάθε μήνα από την Ελλάδα και το δεύτερο 15ήμερο από την Ιταλία.
Η ανάγκη αυτή έχει προκύψει γιατί πολύ απλά η Αλβανία δεν διαθέτει ουσιαστικά αεροπορία. Σύντομα όμως θα διαθέτει πιλότους οι οποίοι θα μπορούν να πετάνε F-16! Αλβανοί αεροπόροι εκπαιδεύονται στην Τουρκία στα διθέσια εκπαιδευτικά
F-16. Τίρανα και Άγκυρα βρίσκονται εδώ και πέντε χρόνια σε συζητήσεις για την παραχώρηση από την Τουρκία 30 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 block 30.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου