Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αίµα και θεωρίες συνωµοσίας

...Η αποστολή τούρκων στρατιωτών στα σύνορα µε το Ιράκ δεν αναµένεται να φέρει αποτελέσµατα, αφού οι βάσεις του ΡΚΚ είναι καλά κρυµµένες σε σπηλιές και φαράγγια και στις δύο πλευρές των συνόρων. Περιορισµένα είναι και τα αποτελέσµατα από τις αεροπορικές επιδροµές εναντίον ανταρτών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Με 6.500 έµπειρους µαχητές στο Ιράκ και την Τουρκία, το ΡΚΚ φαίνεται ικανό να εξαπολύει επιθέσεις για όσο καιρό επιθυµεί. Μπορεί οι µάχες να µην είναι εκτεταµένες, η πολιτική τους επίπτωση όµως είναι δυσανάλογα µεγάλη...

Υπονοούµενα Ερντογάν µετά τη νέα τροµοκρατική επίθεση
Η επίθεση στο λεωφορείο που µετέφερε στρατιωτικούς και µέλη των οικογενειών τους έγινε µε πυροδότηση εκρηκτικού µηχανισµού µε τηλεχειριστήριο. Συνολικά πέντε άτοµα έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση των «Γερακιών για την Ελευθερία του Κουρδιστάν
Τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (ΤΑΚ), µια οργάνωση που έχει σχέσεις µε το ΡΚΚ, ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση σε στρατιωτικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη µε θύµατα τέσσερις στρατιωτικούς αλλά και τη 17χρονη κόρη του ενός στρατιωτικού.

Η χθεσινή επίθεση στο λεωφορείο, όπου επέβαιναν 30 µε 35 άνθρωποι, έγινε µε πυροδότηση εκρηκτικού µηχανισµού µε τηλεχειριστήριο και προκάλεσε ένταση στην Τουρκία, η οποία τρεις ηµέρες νωρίτερα είχε θρηνήσει άλλους έντεκα στρατιώτες από επίθεση του ΡΚΚ στο Χάκαρι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η οργάνωση ΤΑΚ πραγµατοποίησε τις πρώτες της επιθέσεις το 2004. Από τον επόµενο χρόνο, οι επιθέσεις έγιναν πιο φονικές, µε αποτέλεσµα τον Ιανουάριο του 2008 οι Ηνωµένες Πολιτείες να τη χαρακτηρίσουν τροµοκρατική οργάνωση και να της επιβάλουν οικονοµικές κυρώσεις.

Το εθνικιστικό κόµµα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε κατηγορηµατικά λέγοντας ότι αυτές οι µέθοδοι χρησιµοποιήθηκαν στο παρελθόν και δεν απέδωσαν. Ο Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις δηλώσεις του λέγοντας ότι το ΡΚΚ «θα πνιγεί µέσα στο αίµα του». Εκείνο όµως που προκάλεσε µεγάλες αντιδράσεις ήταν το ερώτηµα που έθεσε: «Στο όνοµα ποιων δυνάµεων έκανε εργολαβία η γνωστή τροµοκρατική οργάνωση;». Οι θεωρίες συνωµοσίας άρχισαν και πάλι να αναπτύσσονται. Οι πολιτικοί αναλυτές κάλεσαν αµέσως τον Ταγίπ Ερντογάν να µιλήσει έξω από τα δόντια και να πει ποιες δυνάµεις εννοεί. «Εάν η κυβέρνηση γνωρίζει κάτι γι’ αυτό το θέµα πρέπει να το ανακοινώσει. Οι πρώτες που έρχονται στο µυαλό είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ», σχολιάζει η Φεράι Τιντς της «Χουριέτ».

Με άρθρο του στη« Ραντικάλ», ο διευθυντής της εφηµερίδας Ισµέτ Μπέρκαν επισηµαίνει ότι τώρα η κυβέρνηση έχει δύο εναλλακτικές επιλογές. Ή να αποδεχθεί ότι το ΡΚΚ εκπροσωπεί τους Κούρδους και να αρχίσει συνοµιλίες µε τον Αµπντουλάχ Οτζαλάν υπό τον όρο να τερµατιστεί η βία και οι ένοπλες δυνάµεις του ΡΚΚ να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να εφαρµόσει ένα σχέδιο εκδηµοκρατισµού, ελπίζοντας να χαλαρώσουν οι δεσµοί µεταξύ του ΡΚΚ και των Κούρδων της

Το τέλος του «κουρδικού ανοίγµατος»
ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ πριν από τη µεγάλη επίθεση το περασµένο Σάββατο στο Χάκαρι της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο τουρκικός στρατός είχε προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις θα ενταθούν. Η εκτίµηση είναι ότι αυτή την περίοδο κάθε χρόνο πραγµατοποιούνται επιθέσεις από το ΡΚΚ επειδή οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν στα µέλη του να κατεβαίνουν από τα βουνά του Βορείου Ιράκ και να διεισδύουν στην Τουρκία µε µεγαλύτερη ευκολία. Ωστόσο, πολλοί πολιτικοί αναλυτές αλλά και η αντιπολίτευση αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την ένταση των επιθέσεων, κατηγορώντας την για αδυναµία διαχείρισης της κατάστασης.

«Τον λογαριασµό θα κληθεί να πληρώσει το κυβερνών κόµµα ΑΚΡ, το οποίο είναι αυτό που είχε κάνει το πρώτο βήµα ξεκινώντας το κουρδικό άνοιγµα µε στόχο να µη χυθεί άλλο αίµα» σχολιάζει ο γνωστός τούρκος δηµοσιογράφος Μεχµέτ Αλί Μπιράντ.

Το βέβαιο είναι ότι η χθεσινή επίθεση δίνει οριστικά τέλος σε µία άτυπη ανακωχή ανάµεσα στο ΡΚΚ και την κυβέρνηση, σκοπός της οποίας ήταν να τερµατιστεί ο εµφύλιος πόλεµος που διαρκεί 26 χρόνια και έχει οδηγήσει στον θάνατο 40.000 ανθρώπους.

Είναι τόσο µεγάλη η οργή για τους θανάτους των τούρκων στρατιωτών, ώστε ο Ερντογάν και άλλα µέλη της κυβέρνησης αντιµετωπίζουν τον κίνδυνο να αποδοκιµαστούν στις κηδείες από τους οργισµένους συγγενείς και στελέχη της αντιπολίτευσης. Στις τηλεοπτικές οθόνες και τις εφηµερίδες κυριαρχούσαν χθες τα φέρετρα των στρατιωτών, τυλιγµένα µε σηµαίες της Τουρκίας.

Το θέατρο των επιχειρήσεων

Η αποστολή τούρκων στρατιωτών στα σύνορα µε το Ιράκ δεν αναµένεται να φέρει αποτελέσµατα, αφού οι βάσεις του ΡΚΚ είναι καλά κρυµµένες σε σπηλιές και φαράγγια και στις δύο πλευρές των συνόρων. Περιορισµένα είναι και τα αποτελέσµατα από τις αεροπορικές επιδροµές εναντίον ανταρτών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Με 6.500 έµπειρους µαχητές στο Ιράκ και την Τουρκία, το ΡΚΚ φαίνεται ικανό να εξαπολύει επιθέσεις για όσο καιρό επιθυµεί. Μπορεί οι µάχες να µην είναι εκτεταµένες, η πολιτική τους επίπτωση όµως είναι δυσανάλογα µεγάλη.
ΝΕΑ-ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου