Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα μετά τον νέο γύρο βίας

Reuters
Οι Κούρδοι αυτονομιστές έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους κατά στρατιωτικών στόχων στην Τουρκία, εντείνοντας τις πιέσεις προς τον Ερντογάν να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση. Ορισμένες ερωταπαντήσεις, για την έξαρση της βίας που υπονομεύει τα ανοίγματα της Αγκυρας προς τους Κούρδους:

– Τι συνέβη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τερματισμό της βίας;

– Το κόμμα του Ερντογάν παρέσχε περισσότερα πολιτικά και πολιτισμικά δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα, σε μια προσπάθεια για τερματισμό της σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και δεκαετίες κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους. Ωστόσο τα δημοκρατικά ανοίγματα προσέκρουσαν στην αντίθεση εθνικιστών και επλήγησαν περαιτέρω πέρυσι, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα στην Eθνοσυνέλευση με την κατηγορία ότι διατηρεί δεσμούς με το ΡΚΚ. Δεκάδες Κούρδοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν ότι υποστηρίζουν το ΡΚΚ. Επικαλούμενος έλλειψη προόδου, ο κρατούμενος ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ειρήνευση. Αυτόν τον μήνα το ΡΚΚ ανέστειλε τη μονομερή κατάπαυση του πυρός.

– Είναι πιθανό να συνεχιστούν οι επιθέσεις;

– Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις από το ΡΚΚ, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Αγκυρα, την Ε.Ε. και την Ουάσιγκτον. Η χθεσινή επίθεση ερμηνεύεται ως προσπάθεια μεταφοράς της βίας από τα νοτιοανατολικά της χώρας στις μεγάλες πόλεις. Το ΡΚΚ έχει μεν αποδυναμωθεί από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των βάσεών του στο βόρειο Ιράκ τα τελευταία χρόνια, είναι όμως ακόμη ικανό για θεαματικές πολύνεκρες επιθέσεις.

– Είναι πιθανή μια εκστρατεία στο εσωτερικό του βορείου Ιράκ;

– Η Τουρκία εγκαινίασε μια μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης στρατευμάτων και ειδικών δυνάμεων κατά μήκος των ιρακινών συνόρων μετά τη δολοφονία 11 στρατιωτών από το ΡΚΚ το Σαββατοκύριακο, μια από τις αιματηρότερες επιθέσεις των τελευταίων ετών. Ο Ερντογάν δέχεται πιέσεις να λάβει σκληρά μέτρα κατά του ΡΚΚ. Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας πιστεύουν ότι η Τουρκία θα αυξήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ και ίσως προβεί σε περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις από άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Αντίθετα, σχεδόν αποκλείουν μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία στο εσωτερικό του Ιράκ, που θα ήταν χρονοβόρα και δύσκολη λόγω της ορεινής περιοχής.

– Ποιες είναι οι επιπτώσεις της βίας στις αγορές;

– Τα τουρκικά ομόλογα και η λίρα αποδυναμώθηκαν χθες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διαχυθεί στις πόλεις. Αναλυτές πιστεύουν όμως ότι οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες, αν δεν κλιμακωθεί δραματικά η βία.

Η τουρκική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει το 2010, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι η ανάπτυξη της χώρας θα φτάσει το 6,25%. Με κάθε νέα επίθεση που αναμοχλεύει τα εθνικιστικά πάθη, η προοπτική πολιτικής λύσης του Κουρδικού απομακρύνεται, ενώ εμποδίζονται περαιτέρω η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην περιοχή. Η πολιτική ένταση θα μπορούσε να περιπλέξει τις εκλογικές προοπτικές του κόμματος του Ερντογάν, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών κόμμα ότι αποδυνάμωσε τον αγώνα κατά του ΡΚΚ και ζητεί πρόωρες εκλογές.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις αφήνουν να εννοηθεί πως ο Ερντογάν θα εξασφάλιζε οριακή πλειοψηφία και δεν αποκλείουν μια επιστροφή στις συμμαχικές κυβερνήσεις του παρελθόντος.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου