Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ρωσία: Κλείνουν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία

Η ρωσική εταιρία «Gazprom» μείωσε σήμερα κατά 60% τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία, αλλά η ροή του αερίου προς την Ευρώπη δεν έχει επηρεασθεί, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ.

«Η Λευκορωσία δεν κάνει καμία ενέργεια για να αποπληρώσει το χρέος της για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Και από τις 23 Ιουνίου 2010 στις 10.00 το πρωί περιορίζουμε τη ροή κατά 60%», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του λευκορωσικού εδάφους προς της χώρες της ΕΕ πραγματοποιείται «κανονικά» και ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν θα έχουν «κανένα πρόβλημα».

Το 20% του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη διέρχεται μέσω της Λευκορωσίας. Η «Gazprom» μείωσε κατά 15% τη Δευτέρα και κατά 30% την Τρίτη τη ροή του φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία και έχει ανακοινώσει ότι η μείωση θα φθάσει μέχρι και το 85%, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποπληρωμή του χρέους του Μινσκ προς την εταιρεία. Οι δύο χώρες εγείρουν οικονομικές απαιτήσεις ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων η μία έναντι της άλλης – η Μόσχα για το φυσικό αέριο που έχει καταναλωθεί και το Μινσκ για τέλη διέλευσης.

Η «Gazprom» έδωσε χθες τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί μέτρα έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πελάτες της να μην θιγούν από τη διένεξη, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία τον Ιανουάριο 2009. Χθες πάντως η Λευκορωσία είχε ανακοινώσει ότι στην περίπτωση που η «Gazprom» μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου προς τη χώρα –κάτι που όντως έγινε λίγο αργότερα–, αυτή θα είναι αναγκασμένη να κόψει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη!

Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου