Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ελλάδα, είναι να δηλώσει «αφερέγγυα»

  • Η οικονομική ανάκαμψη των χωρών που γονάτισαν από τη κρίση θα ξεκινήσει μόλις οι πιστωτές τους τις θεωρήσουν αφερέγγυες και αποφασίσουν να παραγράψουν τα χρέη τους

Πριν από κάθε πτώχευση, υπάρχει η λανθασμένη άποψη πως η χώρα που χρωστάει, αντιμετωπίζει κάποιες βραχυπρόθεσμες δυσκολίες τις οποίες θα ξεπεράσει με αρκετή πειθαρχία και καλή θέληση. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου συζητιούνται διάφορες επιλογές αναδιάρθρωσης χρεών κλπ. που όμως όλες αφορούν στην αύξηση του αρχικού χρέους, συνήθως με επαχθείς όρους που συντελούν στην οικονομική τους αποσταθεροποίηση, και που στο τέλος δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση της κρίσης, ανεβάζοντας το κόστος διάσωσης. Το πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν αυτό της ανταλλαγής του χρέους (debt swap) της Αργεντινής το 2001, όταν αυξήθηκε δραματικά το χρέος της χώρας, την ίδια ώρα που αυτή πάλευε να βρει τρόπους να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε.
Η Ελλάδα, και πιθανόν δυο τρεις ακόμη χώρες, πολύ απλά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Στο τέλος θα κηρύξουν παύση πληρωμών, και στη διάρκεια της αναδιάρθρωσης θα «συγχωρεθούν» σε κάποιο βαθμό, με αποτέλεσμα να μπορέσουν αργότερα να επανακάμψουν. Όσο όμως διατηρούν τη μάταιη στάση ότι θέλουν και μπορούν να αποπληρώσουν τα απαιτητά χρέη τους, παλεύοντας με το άχθος τους, τόσο τα παραμορφωτικά αποτελέσματα στην οικονομία τους θα σημαίνουν ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα αποχωρούν, επενδύσεις δεν θα γίνονται, και η οικονομία τους δεν θα αναπτύσσεται. Αυτό τουλάχιστον μας δείχνουν τα ιστορικά παραδείγματα. Όπως πάντα γίνεται, οι πιστωτές και οι οφειλέτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη πραγματικότητα, να συνεργαστούν, και να επιτρέψουν στην οικονομία να αναπτυχθεί. Αν δεν γίνει αυτό, τότε δεν υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει ανεργία, και το κυριότερο υπάρχουν συνεχείς (μάταιοι) αγώνες για κάλυψη του χρέους.
Μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες όμως δεν έχουν αρκετά κεφάλαια ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν τη χασούρα του. Πολύ δε περισσότερο αν η Ελλάδα ακολουθηθεί από τη Πορτογαλία, την Ισπανία ή και άλλους. Για αυτό και είμαστε καταδικασμένοι να περάσουμε την επόμενη δεκαετία αναβάλλοντας την επίλυση της κρίσης καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους. Μέχρι όμως να το πετύχουν, θα πρέπει όλοι να υποκρινόμαστε πως η Ελλάδα δεν είναι αφερέγγυα, και πως καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα την ακολουθήσει στη κρίση. Εν τω μεταξύ, οι χώρες αυτές θα σημειώνουν μηδενική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου