Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ρουμανία, όπως λέμε... Ελλάδα;

  • Αυτό που γίνεται στη Ρουμανία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να αποτελέσει σύντομα εικόνα που θα δούμε κι εδώ στην Ελλάδα
Την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μποκ για περικοπές 15% στις συντάξεις αλλά και 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας. Το δικαστικό χαστούκι της Παρασκευής προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση ενώ διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και προσπάθησαν μάλιστα να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο. Τη Δευτέρα το δικαστήριο θα δημοσιοποιήσει το σκεπτικό του, ωστόσο η ουσία είναι ότι κάποιοι δικαστές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αποφάσισαν να μην υποκύψουν στις πιέσεις του ΔΝΤ.
Ανάλογη είναι η περίπτωση και της Ελλάδας που ήδη σε αρχικό στάδιο δικαστές του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου βρίσκουν πολλά αντισυνταγματικά σημεία του φρικιαστικού νομοσχεδίου Λοβέρδου. Θεωρείται δε δεδομένο ότι κάποιοι θα κάνουν προσφυγές (ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος το έχει προαναγγείλει) και θα δικαιωθούν.
Στη Ρουμανία, όμως, εκκρεμούσε η πέμπτη δόση του δανείου που δίνει το ΔΝΤ, ύψους 900 εκατ. ευρώ, οπότε το ΔΝΤ με τη γνωστή τακτική του εκβιασμού είπε ότι δεν θα δώσει δεκάρα τσακιστή αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σε ρόλο κατοχικού διοικητή ο Ντ. Στρος Κάν προειδοποίησε τη ρουμανική κυβέρνηση ότι θα τους παρατήσουν στα κρύα του λουτρού.
Πιεζόμενη η κυβέρνηση Μποκ προσπάθησε να αποφύγει τον δικαστικό σκόπελο ανακοινώνοντας άμεση αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ., από 19% στο 24% με στόχο να αυξήσει τα έσοδα και να πετύχει μείωση του ελλείμματος στο 6,8% του ΑΕΠ από 7,2% που ήταν πέρυσι. Έτσι, θα προσπαθήσει να πείσει την ερχόμενη Τετάρτη το ΔΝΤ ότι «συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις» και να τους παρακαλέσει να συνεχίσουν το δανεισμό. Όπως όλα δείχνουν, όμως, οι τριγμοί και η λαϊκή αντίδραση μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβέρνησης καθώς οι πιέσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα του ΔΝΤ αφ’ ενός και η λαϊκή οργή από την άλλη δεν “μαζεύονται” από τον πρωθυπουργό.
Επειδή και η Ελλάδα έχει μπροστά της προσφυγές, δικαστήρια, δόσεις που θα εκκρεμούν, πιέσεις από το ΔΝΤ κ.λπ, μπορούμε να γίνουμε μάντεις κακών και καλών. Τα κακά είναι ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί κι αυτή σε νέα μέτρα λιτότητας και μάλιστα σύντομα.
Τα καλά είναι ότι οι δικαστές προθερμαίνονται για σκληρή μάχη με τα κυβερνητικά μέτρα ενώ και ο κόσμος ετοιμάζεται για μάχες στα πεζοδρόμια.
Μήπως γίναμε… Ρουμανία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου