Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Έξαρση ξενοφοβικής βίας στη Ν. Αφρική. Επίθεση σε Σομαλούς λαθρομετανάστες από ντόπιους της φυλής Xhosa. «Οι ξένοι είναι ανεπιθύμητοι», λένε


Έκρηξη βίας είχαμε την Πέμπτη στο Πορτ Ελίζαμπεθ, καθώς τα μέλη της γηγενούς κοινότητας Xhosa έκαναν επιδρομές σε περιοχές που μένουν μετανάστες. Ο κύριος στόχος ήταν η σομαλική κοινότητα. Ηγέτες των Xhosa λένε ότι οι Σομαλοί στέλνουν τα χρήματα που βγάζουν πίσω στη Σομαλία, κάτι το οποίο συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

ΚΟ: Οι άνθρωποι της φυλής Xhosa, (φώτο κάτω) μιλάνε Μπαντού και ζουν στα νότιο-ανατολικά της Νότιας Αφρικής. Οι Xhosa χωρίζονται σε διάφορες υπο-φυλές με κοινή κληρονομιά  Οι κύριες φυλές είναι οι Mpondo, οι Mpondomise, οι Bomvana, οι Xesibe και οι Thembu. Γνωστοί Xhosa είναι ο Nelson Mandela και οDesmond Tutu.
Οι ταραχές άρχισαν όταν ένας Σομαλός μετανάστης σκότωσε δυο μετανάστες από την Ζιμπάμπουε. Οι Ζιμπαμπουεανοί προσπάθησαν να τον ληστέψουν.

Τα media στην Αφρική αναφέρουν ότι «τουλάχιστον ένας Σομαλός» σκοτώθηκε στα επεισόδια. Ένας Σομαλός σκοτώθηκε από πυροβολισμό ή μαχαίρωμα. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι άλλος Σομαλός ξυλοκοπήθηκε από τον όχλο και πέθανε όταν ένας νεαρός τον έλιωσε με ένα μεγάλο βράχο.

Οι ταραχές τελείωσαν όταν η τοπική αστυνομία εμφανίστηκε και χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσει το πλήθος. Αυτή ήταν η δεύτερη διαδήλωση κατά των μεταναστών σε δύο εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν ταραχές κατά των μεταναστών στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Αφρικής βλέπει ακόμα τη Νότια Αφρική ως καλύτερο μέρος, αλλά οι Νοτιοαφρικανοί βλέπουν ότιη παρουσία των μεταναστών επιταχύνει την δική τους υποβάθμιση. Υπάρχουν επίσης πολιτικά κίνητρα στην βία κατά των πολιτών της Ζιμπάμπουε από τους σκληροπυρηνικούς του κυβερνώντος κόμματος, ANC εδώ και χρόνια.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι παράνομοι αλλοδαποί. Το 2012, η ​​κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ξεκίνησετην εκ νέου στρατιωτικοποίηση των συνόρων της για να σταματήσει η παράνομη διέλευση.

Από τη New Zimbabwean…

Εν μέσω εκτεταμένης φτώχειας και ανεργίας, η απογοήτευση για την αύξηση της υποβάθμισης της ζωής στη Νότια Αφρική κάνει τις γειτονιές συχνά να βράζουν και να οδηγούν σε βία κατά των μεταναστών. «Εγώ ρισκάρω τη ζωή μου», δήλωσε ένας Σομαλός άνδρας με το όνομα Χασάν.

"Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι λήστεψαν το κατάστημα ", πρόσθεσε. "Θα πρέπει να αφαιρέσω όλα αυτά τα πράγματα."

Μερικοί ντόπιοι ήταν ανυποχώρητοι στο ότι οι ξένοι είναι ανεπιθύμητοι.

«Δεν μας αρέσουν οι Σομαλοί. Πρέπει να φύγουν», είπε ένας κάτοικος.
Την προηγούμενη εβδομάδα αγριεμένοι όχλοι λεηλάτησαν καταστήματα αλλοδαπών σε κωμοπόλεις γύρω από Γιοχάνεσμπουργκ.

Η αστυνομία συνέλαβε 93 άτομα την Πέμπτη και την Παρασκευή για τη δημόσια βία και τις λεηλασίες στο Evaton, το Sebokeng και την Orange Farm στα νότια, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Οι βανδαλισμοί εδώ ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία για κάποια κακή παροχή υπηρεσιών.

Τα πρόσφατα επεισόδια έχουν προκαλέσει φόβους για μια επανάληψη των ξενοφοβικών επιθέσεων που έφεραν τον θάνατο περίπου 62 ατόμων το 2008.

 Δείτε το βίντεο:


 
Σχ. ΚΟ: Αν και ο θάνατος και ο τραυματισμός ανθρώπων δεν επιτρέπει ειρωνεία, εντούτοις δεν μπορούμε παρά με αφορμή αυτά τα επεισόδια «ξενοφοβικής βίας» και εν μέσω του «αντιρατσιστικού παροξυσμού» που έχει κυριεύσει το εγχώριο «συνταγματικό τόξο» και τους ξένους εντολοδότες τους, να ρωτήσουμε τα εξής:  
- «Τάγματα εφόδου» μαύρων εναντίον μαύρων υπάρχουν;
- Θα αποσταλούν εγχώριοι "αντιρατσιστές" να υποστηρίξουν τους μετανάστες; (να πάει άραγε ο Κωνσταντίνου της ανταρσia με ντουντούκα να φωνάζει στην κεντρική πλατεία των Xhosa το συγκινητικό «είμαστε όλοι Σομαλοί!»;)
- Εάν αναλάβουν οι τρομεροί και φοβεροί «Μαύροι Πάνθηρες» ποιον θα υποστηρίξουν; 
- Η Cecilia Mallstrom θα ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την «ξενοφοβική ρητορική και βία»; Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο; Ο Μπαρόζο; Η Ντόρα;
-Θα πάει επί τόπου ο Κανάκης να κάνει «αντιρατσιστική» εκπομπή;
- Θα τους στείλει ένα "αντιρατσιστικό νόμο" - πακέτο ο Ρουπακιώτης;
- Εάν δεν τους κάνει, θα τους στείλει τον δικό του (καλύτερο) ο Βενιζέλος;
- Μήπως αντί για το νόμο (τον καλύτερο) είναι προτιμότερο να πάει αυτοπροσώπως ο Βενιζέλος και να στηθεί μπροστά στους δυστυχείς και πεινασμένους (κατά το λαϊκόν ‘η φτώχεια θέλει καλοπέραση’);


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου