Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ο Ροχανί νέος πρόεδρος του Ιράν

(Ανανεωμένο) Την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο κατάφερε να εξασφαλίσει ο μετριοπαθής κληρικός Χασάν Ροχανί στις κάλπες για την προεδρία του Ιράν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Δεύτερος σε ψήφους ήρθε ο δήμαρχος της Τεχεράνης Μοχαμάντ Μπακέρ Καλίμπαφ και τρίτος ο διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας Σαΐντ Τζαλίλι.
Ο 64χρονος Ροχανί θεωρείται φίλα προσκείμενος στους πρώην Προέδρους του Ιράν, Χαταμί και Ραφσαντζανί, ενώ υπήρξε προκάτοχος του Τζαλίλι στη θέση του επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Κατά την προεκλογική εκστρατεία έκανε λόγο για μεταρρύθμιση, υποσχέθηκε ότι θα απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους, θα εγγυηθεί τα ατομικά δικαιώματα και θα επιστρέψει στο έθνος «τη χαμένη του αξιοπρέπεια». Σε τηλεοπτικές συζητήσεις, έθεσε θέματα ταμπού, όπως η πυρηνική αντιπαράθεση με τις παγκόσμιες δυνάμεις, οι διεθνείς κυρώσεις, η δεινή κατάσταση της οικονομίας και η ακραία απομόνωση του Ιράν στη διεθνή κοινότητα. Έχει ταχθεί επίσης δημόσια υπέρ του απευθείας διαλόγου με τις ΗΠΑ.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν την εκλογή Ροχανί μία έκπληξη που φανερώνει πόσο περίπλοκη είναι η ισορροπία δυνάμεων στο Ιράν. Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Trita Parsi, «Παρότι οι σκληροπυρηνικοί διατηρούν τον έλεγχο των βασικών πτυχών του πολιτικού συστήματος του Ιράν, οι κεντρώοι και οι ρεφορμιστές έχουν αποδείξει ότι ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον τους, μπορούν να επικρατούν λόγω της στήριξης τους από τον λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου