Η αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση της Αλβανίας με την εκλογική επικράτηση του σοσιαλιστικού συνασπισμού του Εντι Ράμα έναντι της κεντροδεξιάς συμμαχίας του Σαλί Μπερίσα, ο οποίος παραδίδει την πρωθυπουργία μετά από οκτώ χρόνια, είναι γεγονός το οποίο μένει να διαπιστωθεί τι θα σημάνει στην πράξη για τη γειτονική χώρα.
Η «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» στην οποία ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα, φερόταν μέχρι χθες το βράδυ να εξασφαλίζει -ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση- ποσοστό περίπου 52% (με καταμετρημένο το 25% των ψήφων), με τη «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη» του Μπερίσα να ηττάται και να εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 37%.
Τα κόμματα της μειονότητας
Σημειώνεται ότι η Ομόνοια – ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), το κόμμα μέσω του οποίου εκφράζεται στη συντριπτική πλειοψηφία της η ελληνική μειονότητα, κατέβηκε με το συνασπισμό του Εντι Ράμα (ενώ το μικρότερο μειονοτικό κόμμα MEGA συντάχθηκε με την εκλογική συμμαχία του Μπερίσα). Ακόμα δεν είναι σαφές αν και πόσοι Έλληνες μεινοτικοί εκλέγονται βουλευτές, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα. Ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, είχε καλέσει τους Βορειοηπειρώτες να δώσουν μαζικό «παρών» ώστε με την ψήφο τους να εξασφαλιστεί η παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην αλβανική πολιτική σκηνή και να διασφαλίσει έτσι τα συμφέροντά της.
Κάποια στιγμή εν τω μεταξύ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα επιχείρησε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα μέσω της εκπροσώπου του Δημοκρατικού Κόμματος, Μελίντα Μπρέγκου, η οποία δήλωσε ότι «ο αλβανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσουμε και να κυβερνήσουμε τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Στη συνέχεια όμως, καθώς η καταμέτρηση προχωρούσε, ο Μπερίσα δεν επέμεινε, άλλα δεν δήλωσε και ότι αποδέχεται τη διαφαινόμενη νίκη του αντιπάλου του.
Ο Εντι Ράμα από την πλευρά του προεξόφλησε ότι η νίκη θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου.«Χθες, σας είπα ότι νίκησε η “Αναγέννηση” απέναντι στην καταστροφή. Σήμερα λέω ότι η νίκη θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαινόταν. Η νίκη θα είναι σαρωτική. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να γιορτάσουμε. Τώρα είναι ώρα να εκπληρώσουμε δύο βασικές πτυχές του συμβολαίου μας με την Αλβανία. Πρώτον, να μετρήσουμε και να σεβαστούμε κάθε ψήφο και δεύτερον να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την εκλογική διαδικασία» δήλωσε απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους οπαδούς του.
Ένας νεκρός
Οι εκλογές στην Αλβανία πάντως βάφτηκαν και αυτή τη φορά με αίμα, με έναν ψηφοφόρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος να πέφτει νεκρός από πυρά οπαδού του Μπερίσα σε εκλογικό κέντρο στην πόλη Λατς, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Σε ένα άλλο περιστατικό, σε συμπλοκή οπαδών των δυο μεγάλων κομμάτων, τραυματίστηκε ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Έλληνες παρατηρητές
Το κλίμα και τις συνθήκες που επικράτησαν στις αλβανικές εκλογές σχολίασαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Φωτεινή Πιπιλή και των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ, οι οποίοι συμμετείχαν στην αποστολή ξένων παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τσατσόπουλος.
«Η πίεση ήταν ασφυκτική με δεδομένα όσα τραγελαφικά, εγκληματικά και ανελεύθερα συνέβησαν στη γείτονα χώρα, όχι στο απώτερο παρελθόν, αλλά και στις εκλογές του 2009 όπου έγιναν όργια. Όλα μπροστά μας λειτούργησαν άψογα. Ένα τραγικό επεισόδιο συνέβη μόνο και μάλιστα στο εκλογικό τμήμα της πόλης που είχα αρχικά τοποθετηθεί ως παρατηρήτρια με έναν Δανό βουλευτή. Για λόγους που εξήγησα στους υπεύθυνους, λες και κάτι με έτρωγε, επέμεινα να μείνω στα Τίρανα. Από τις 5 και μισή το πρωί έως τη μία τα ξημερώματα παρακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία άνοιγμα – ψηφοφορία – κλείσιμο κάλπης, ευτυχώς με δίδυμο τον Τέρενς Κουίκ».
Αυτά δήλωσε η κυρία Πιπιλή, ενώ ο Τέρενς Κουίκ περιέγραψε ένα… χαρακτηριστικό σκηνικό: Όπως ανέφερε, «στο εκλογικό κέντρο 2112, η κάλπη έκλεισε στις 19:05, ωστόσο 50 λεπτά αργότερα, μπήκε στην αίθουσα ένας άνδρας 35 ετών, συνοδεία δύο ακόμη, ο οποίος αφού έδειξε ένα ταμπελάκι της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ζήτησε και πήρε 35 ψηφοδέλτια για να ψηφίσουν κάποιοι φυλακισμένοι, όπως είπε. Στην αρχή είπε ότι ήταν απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου. Μετά απευθυνόμενος σε εμένα είπε ότι ήταν απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Του εξήγησα ότι εγώ είμαι εκεί ως παρατηρητής, δεν μπορώ να παρέμβω και ότι θα καταγράψω το συμβάν για να το διερευνήσει ο ΟΑΣΕ. Όπως και το έκανα, όπως το έκανε και η εφορευτική επιτροπή, με δεδομένο ότι ο τύπος αυτός τα πήρε τελικά τα ψηφοδέλτια κι έφυγε τρέχοντας»…
Λάμπρος Καλαρρύτης, στον “Ελεύθερο Τύπο”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου