Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ΕΡΤ;

papoulias-4-thumb-largeΣύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του τύποις ακόμα υπάρχοντος Συντάγματος «Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου…..».
Δεν θα εξετάσουμε εδώ το ότι δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα για την έκδοση της συγκεκριμένης ΠΝΠ. Κινδυνεύουμε,όπως είπε χθες ο συνταγματολόγος κ. Κατρούγκαλος, να γίνουμε πλέον γραφικοί. Εκείνο όμως που πρέπει να δούμε είναι το ότι ο ΠτΔ δεν είναι υποχρεωμένος να υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί την ΕΡΤ. Έχει μόνο δικαίωμα. Το Σύνταγμα λέει «μπορεί» δεν λέει «υποχρεούται». Επομένως ο ΠτΔ αναλαμβάνει προσωπικά ολόκληρη την ευθύνη για το κλείσιμο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Όμως εδώ υπάρχει και κάτι πολύ σοβαρότερο από αυτό. Κάτι το οποίο υποχρεώνει τον ΠτΔ να μην υπογράψει την ΠΝΠ. Εξηγούμαστε. Με δεδομένο ότι τα δύο κόμμα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) δηλώνουν δημόσια ότι δεν συναινούν στην διάλυση της ΕΡΤ, δεν υπάρχει πλέον δεδηλωμένη στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής στην πράξη αυτή της κυβέρνησης. Επομένως πραξικοπηματικά ο «σκληρός» Σαμαράς προχωρά στο κλείσιμο της ΕΡΤ.
Θα πρέπει λοιπόν ο ΠτΔ υποχρεωτικά να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (Βενιζέλο και Κουβέλη) και να τους ζητήσει τη στήριξη στην έκδοση της ΠΝΠ. Αν οι αρχηγοί αυτοί του πουν ότι διαφωνούν, ο ΠτΔ οφείλει να απόσχει από την έκδοση της συγκεκριμένης Πράξης. Δεν θα υπάρχει δεδηλωμένη βούληση της πλειοψηφίας. Αν όμως οι αρχηγοί συμφωνούν, τότε, αφού γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό ότι τα κόμματα αυτά συμφωνούν, θα πρέπει να αναλάβει προσωπικά, σύμφωνα με την πιο πάνω διάταξη, την ευθύνη της προσυπογραφής της Πράξης.
Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, όπως αναφέρει η Real.gr, ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού επιμένουν ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης γνώριζαν για την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά – απόφαση που συζητήθηκε ως προς το πότε θα ανακοινωθεί στην επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι. Αν είναι έτσι, τότε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμφωνούν για τη διάλυση της ΕΡΤ και απλά παραπλανούν το λαό. Αυτό είναι κάτι που ο ΠτΔ θα πρέπει να μην το φορτωθεί αλλά να το γνωστοποιήσει στο λαό.
Είναι φυσικό όμως πως, αν ο ΠτΔ ακολουθήσει την πιο πάνω τακτική και εφόσον Βενιζέλος και Κουβέλης διαφωνούν, τότε αναγκαστικά θα δεχτεί τη δήλωση του φερόμενου ως «σκληρού» πρωθυπουργού ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και αυτό θα πιέσει τον ΠτΔ να αναλάβει το βάρος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με κίνδυνο να καταρρεύσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το ερώτημα που ανακύπτει εδώ είναι σοβαρό για τον ΠτΔ. Θα ακολουθήσει την συνταγματική νομιμότητα που επιβάλει τουλάχιστον την εκφρασμένη βούληση της πλειοψηφίας της Βουλής ή θα υπακούσει στον εκβιασμό του μειοψηφούντος στη Βουλή πρωθυπουργού, περί προκήρυξης εκλογών;
Εμείς πιστεύουμε ότι θα υπακούσει στον πρωθυπουργό και ότι ακόμα χειρότερα συμφωνούν με τον πρωθυπουργό Βενιζέλος και Κουβέλης.
Πέτρος Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου